Начало / На фокус / Георг Спартански: Заветите на Левски мълчаливо чакат да започнем да ги изпълняваме (снимки, видео)

Георг Спартански: Заветите на Левски мълчаливо чакат да започнем да ги изпълняваме (снимки, видео)

В днешния мрачен 19 февруари, който сякаш напомня за онзи ден преди 144 години, десетки плевенчани се събраха пред паметника на Апостола в Плевен, за да почетат паметта му, да положат цветя в краката му и да сведат глава в едноминутно мълчание пред подвига му.

Ритуалът по повод годишнината от гибелта на Васил Левски започна с приемане на почетния военен караул от началника на Плевенския гарнизон полковник Николай Бешев, след което беше отслужена панихида от свещеници от  плевенските храмове.

Пръв цветя пред паметника на Апостола положи кметът Георг Спартански. Словото си по повод годишнината той  започна с думите, че винаги е тежка равносметката, която всеки от нас прави за себе си,  застанал пред Апостола и насаме с Апостола. „Не е важно да спорим дали трябва да отбелязваме  датата на гибелта на Апостола на 18 или на 19 февруари, защото това е една подробност от календара. Важното е на тази дата всеки от нас да си даде сметка накъде отива България, следваме ли заветите на Апостола, правим ли това, което той ни е завещал, следваме ли неговите стъпки. Колкото повече време минава от онзи злокобен ден на февруари, когато най-великият син на България увисна на бесилото, толкова повече чувстваме, че той ни е нужен. И днес той ни е нужен повече от всякога. Неговите завети мълчаливо чакат нас, потомците, да започнем да ги изпълняваме”, подчерта в словото си Спартански. Той цитира стихове на Вазов, посветени на Левски, припомни святото му дело  и се обърна към всички с думите: „че с чакане на помощ отвън някой да свърши нашата работа, тази наша народна работа няма да се случи”. Кметът подчерта завета на Левски да бъдем единни, защото освобождението на българския род зависи единствено от нашите обединени усилия и допълни, че очевидно не го изпълняваме. Затова на прага на новата предизборна кампания той се обърна към днешните политици с думите: ”правете така, че да се сбъдне идеала на Левски за чиста и свята Република”.

Седмокласникът от СУ „Пейо Яворов” Бойко Цанов прочете есето си „Изповед”, посветено на великия революционер, силните думи в което разтърсиха присъстващите, а кметът излезе и стисна ръката на малкия патриот.

На поклонението пред паметника на Левски беше първата официална поява на новоназначения областен управител Марио Тодоров. Сред официалните гости бяха политици, представители на местната власт, институции, организации, ученици, граждани.

Следваща Предишна
t

Следваща Предишна

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...