Акценти
Начало / Политика / Георг Спартански: Данъците върху недвижимите имоти и МПС за 2013 г.ще се плащат по ставките за 2011г.

Георг Спартански: Данъците върху недвижимите имоти и МПС за 2013 г.ще се плащат по ставките за 2011г.

Решението на ВАС от 4 февруари  за отмяна на по-високите данък сгради и данъка върху МПС за Община Плевен не само връща старите ставки от 2011 г., а категорично ги прави валидни и за 2013 г. Това коментира на пресконференция днес председателят на сдружение „България на гражданите” в Плевен Георг Спартански. Всякакви опити на местните управляващи да твърдят, че решението на ВАС не важи за 2013 г. са опити да се чете закона както дяволът чете евангелието, категоричен беше Спартански и като юрист посъветва хората да не плащат данъците си за тази година, ако не са изчислени по ставките от 2011 г. А именно – 1.5 промила за данък сгради, 2.5% за данъка върху имуществените сделки

Отмяната на по-високите ставки няма да важи със задна дата, така че няма да има възстановяване на надвзети суми на гражданите, които вече са платили данъците си за 2012 г., обясни още Спартански.

На пресконференцията той коментира още проведеното на 30 януари в Плевен публично обсъждане на бюджета на Общината за 2013 г., което преминало по неумел политически сценарий.

Ние сме неудовлетворени от представянето на бюджета, защото сред водопада от цифри не разбрахме какви секторни политики ще обслужва този бюджет и какви конкретни цели ще се преследват с него. Единственото, което се разбра от това, така наречено, обсъждане е, че бюджетът за 2013 г. няма да се различава от този за миналата година и изхождайки от най-общата рамка на цифрите, можем да кажем, че бюджетът на Община Плевен за 2013 г. ще е бюджет на стагнацията, който не предвижда развитие на общината, коментира Спартански. Той изрази надежда, че при внасянето за обсъждане на новия бюджет на заседание на Общинския съвет в края на месец февруари, ще стане ясно какви цели за постигане през 2013 г. си поставя местната власт.

Чрез медиите той апелира към общинското ръководство да не прави опити да внесе за обсъждане на сесия бюджет 2013 преди да е направен отчет за свършеното през 2012 г. В противен случай се изправяме пред абсурдната ситуация да градим втория етаж преди да сме построили първия, метафорично се изрази Спартански и подчерта, че единственият начин съветниците да вземат информирано решение за новия бюджет е да знаят върху какво стъпват след пълен отчет за изпълнението на бюджета 2012 г.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. гражданка

    Ти ли ще говориш за бюджет, бе? Крадохте години наред и разказахте играта на града!