Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански: Време е в Плевен да има паметник на Емил Димитров

Георг Спартански: Време е в Плевен да има паметник на Емил Димитров

„Мисля, че е време вече да се заемем сериозно с реализацията на идеята в центъра на Плевен да има паметник на един от най-големите плевенчани – Емил Димитров“. Това сподели кметът на Плевен Георг Спартански пред дома на големия български творец. „През годините има различни идеи за поставяне на паметник, какъвто Емил Димитров наистина заслужава в нашия град. Имаше един несполучлив опит, от гледна точка на художествените критерии, за поставяне на паметник пред читалище „Съгласие“, след което той беше демонтиран от там“, коментира още градоначалникът.

Кметът на Плевен, заедно със своя екип от заместници и началника на отдел „Култура“ в Общината, поднесе цветя в знак на почит пред дома на именития плевенчанин. Преди 11 години на 30 март великият български естраден певец и композитор Емил Димитров поема своя последен път.

Георг Спартански памет Емил Димитров

Днес пред дома му в Плевен звучаха незабравимите песни на големия изпълнител, които напомниха на плевенчани за Емил Димитров.

„Той е прославил не само Плевен, но и цяла България. В този смисъл, приветствайки идеята на партия АБВ, която беше подета от ръководството й за събиране на средства за паметник, ще се опитам да им помогна с личен ангажимент за събиране на тези средства чрез дарения от граждани и фирми. Да направим така, че тази идея да не си остане само идея или добро пожелание, както обикновено се случва в България“, каза още Георг Спартански. Това, че синът на Емил Димитров вече не е член на партия АБВ, не може да бъде мотив да не продължи кампанията, посочи още градоначалникът.

Георг Спартански памет Емил Димитров

Към момента са събрани около 400 лева, основно със средства от Румен Петков и местния ръководител на партията – Цветан Антов. „Мисля, че тези усилия трябва да бъдат подкрепени и от ръководството на Общината, и от другите политически партии, защото тук не става въпрос за нищо друго, освен за увековечаване на един от най-големите плевенчани. Емил Димитров трябва да заеме своето място в централната градска част, където му е мястото. По този начин не само на думи, но и на практика ще покажем своето уважение и признателност към този голям български творец“, каза още Георг Спартански. Той коментира, че изборът на място е въпрос на компетентност на скулптори и архитекти. Нашата работа е да съберем средствата, посочи градоначалникът.

къща барелеф Емил Димитров

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...