Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански: Винаги ще помним подвига на хилядите безименни герои, дали кръвта си за нашето освобождение

Георг Спартански: Винаги ще помним подвига на хилядите безименни герои, дали кръвта си за нашето освобождение

Плевен днес почете паметта на загиналите за неговото освобождение. На централния площад в града пред костницата мавзолей „Св. Георги Победоносец” се състоя тържествения ритуал за отбелязване на 139 години от Освобождението на Плевен. Той започна с панихида, отслужена от негово преосвещенство Плевенският митрополит Игнатий в съсложение със свещеници от плевнеските храмове.

Слово по повод годишнината произнесе кметът Георг Спартански. В него той припомни подвига на хилядите, проляли кръвта си за нашата свобода. „Политиката е променливо нещо, това обаче не може да отмени факта, че за освобождението на  Плевен и на България загинаха 200 000 солдати. Кръвта на тези безименни герои завинаги остана в българската земя.  Признателният български народ построи стотици паметници в знак на признателност  към този безпримерен подвиг и към тази саможертва. Ние винаги ще помним тяхното дело и тяхната памет, защото за нашето освобождение  дадоха кръвта си и руси, и украинци, и беларуси, и румънци, и  молдовци, и поляци, и финландци и войни от  Закавказието и Прибалтийските републики. Всички  тези синове на своите страни дойдоха, за да помогнат на един поробен народ, за да се върне и той на политическата карта на Европа”, каза Спартански.

img_679810dekemvri

Той подчерта, че в този ден трябва да си  дадем сметка за предизвикателствата на днешното съвремие. „Трябва да си дадем сметка къде България се намира в тази динамична и напрегната международна обстановка”, обърна внимание плевенският кмет и призова политици и целия народ  към обединение зад национални цели и идеали. „Винаги сме били силни, когато сме били единни. Нека не забравяме завета нашите предци, че съединението прави силата. Нека намерим  своята обединителна национална цел, нашият национален идеал. А той може да бъде само един, какъвто ни го е оставил Апостолът на свободата Васил Левски – за чиста и свята република. Нека загърбим ежбите и дребните политически страсти, да си подадем ръка и да работим за бъдещето на Плевен и България, за да я оставим мирна, процъфтяваща и горда на своите деца. Нека работим със сърце за Плевен и с Плевен в сърцето”, завърши словото си Георг Спартански.

img_681010dekemvri

След него с поздрав по повод празничната дата се обърна посланикът на Руската федерация НП Анатолий Макаров. Той също припомни героизма на загиналите по време на Плевенската епопея „станала един от героическите епизоди на Руско-турската война 1877-1878 г. „Ние, потомците, можем само да се молим за упокой за душите на загиналите войници и да не забравяме на каква цена е била извоювана свободата на България. Освободителната война доказа, че задачата на Русия е да създава, а не да разрушава, както е записал в прокламацията, обръщайки се към българския народ, Александър ІІ.  Тя е положила основите за възстановяването на българската държавност и значително е  приближила момента, когато България отново е получила възможност да играе самостоятелно на международната арена”, подчерта посланикът на Русия. Той  изрази признателността си към кмета на Плевен и към областния управител за изключително внимателното  отношение към паметниците на тази война, които са повече от 160. „Много ви благодаря за  запазването на историческата справедливост и за трепетната грижа за тази цел. От своя страна  посолството на Русия ще положи всички усилия, за да запази паметта на героите жива”, каза още НП Анатолий Макаров.

img_683010dekemvri

Венци и цветя в знак на признателност към героите от Плевенската епопея положиха посланиците на Русия Анатолий Макаров, на Беларус – Владимир Воронкович, на Молдова – Щефан Горда и на Украйна – Миколаш Балтажи, представители на чужди делегации, присъствали на събитието, плевенски депутати, представители на областната и общинската администрация, граждани. В едноминутно мълчание пред вечния огън те сведоха глави за почит.

img_678510dekemvri

img_679010dekemvri

img_679110dekemvri

img_679310dekemvri

img_680610dekemvri

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...