Начало / Общество / Георг Спартански: Българското Рождество е на 18 юли, когато е роден нашият Апостол на Свободата

Георг Спартански: Българското Рождество е на 18 юли, когато е роден нашият Апостол на Свободата

Братя и сестри, българското Рождество  не е пресилено да се каже, че е на 18 юли, защото на тази дата се ражда българският апостол – Апостола на свободата  Васил Левски. Нека да бъде вечно името му и докато има българи, които да помнят, да тачат и да следват делото на Левски, ще я има и България. С тези думи завърши приветственото си слово кметът Георг Спартански пред паметника на Васил Левски в Плевен по повод 180-та годишнина от рождението на най-великия син на България. За да произнесе словото си, Спартански застана леко в страни от паметника, като не за първи път подчерта, че официалните лица не бива да застават с гръб към Апостола и към националния флаг. „Когато говорим за Левски – трябва да е пред очите ни, когато работим за Плевен и България – Левски трябва да бъде пред очите ни, както пред очите ни трябва да бъде и националният ни флаг”, каза Спартански.

В словото си той постави акцент и на това, че България има два празника, които празнува като национални – Деня на българската писменост и култура и рождението на Левски. „Знам, че не можем да стъпваме в стъпките на Апостола, защото неговите стъпки са гигантски, но е задължително скромно да ги следваме. Защото посоката, която даде Левски за чиста и свята република, с демократско управление, е актуална и днес. Трябва да направим така, че да постигнем този идеал такъв, какъвто го виждаше Апостола”, изтъкна Георг Спартански.

Ритуалът по отбелязване годишнината от рождението на Васил Левски в Плевен започна с приемане на почетен караул. След това свещеници отслужиха панихида в памет на Апостола. В изпълнение на Общинския духов оркестър прозвуча Химна на България. Звучаха и стихове за Левски в изпълнение на актьора Георги Ангелов.

Десетки граждани, официални лица, между които председателят на Общинския съвет Мартин Митев, зам.-областният управител Татяна Божинова, общински съветници, представители на политически партии и институции положиха венци и цветя пред паметника на Васил Левски и сведоха глави в едноминутно мълчание пред неговия подвиг. Цветя положиха и деца от клуб „Млади възрожденци“ към НУ „Христо Ботев“ в Плевен.

След поднасянето на цветя пред паметника, присъстващите на церемонията се отправиха към паметната плоча на мястото, където през 1869 година Васил Левски основава в Плевен първия в България революционен комитет.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...