Акценти
Начало / Икономика / Георг Спартански: Брашното не е много, трябва да го харчим разумно

Георг Спартански: Брашното не е много, трябва да го харчим разумно

Близо два часа тази вечер продължи обсъждането на проектобюджетът на Община Плевен за следващата година, на което присъстваха към тридесетина граждани и представители на Общината.  Сравнително малкият брой на присъстващите не беше причина да липсват конкретни въпроси към кмета Георг Спартански, който представи акценти от Бюджет 2016 година.

Преди да пристъпи към конкретните цифри, Спартански подчерта, че собствените приходи в новия бюджет са определени на базата на постигнатите през последните години нива и тенденциите за тяхното изпълнение.

Общият размер на планирания бюджет за 2016 година на Община Плевен е 70 136 600 лв., от които приходи за държавни дейности  са 37 197 500 лв., а местните приходи – 32 939 100 лв.. В проектозакона за Държавния бюджет на Република България за 2016 година за Община Плевен са предвидени средства в размер на 41 853 500 лева. От тях освен  субсидията за делегираните от държавата дейности, са предвидени още  181 800 лева за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища и  целева субсидия за капиталови разходи – 1 236 900 лева.

Заложените местни приходи са в размер на  28 283 100 лв., като близо половината от тях – 13 700 000, ще са от имуществени и други данъци.  Най-голям относителен дял от данъчните приходи ще има данъкът върху недвижимите имоти – заложени са 7 700 000 лв. От данък върху превозните средства са предвидени  2 890 000 лв. Приходите от общински такси са в размер на 8 218 500 лв.

Спартански  изтъкна, че общинските такси са разчетени и съобразени с изпълнението им към 31.10.2015 година, като по-голяма част от тях запазват нивото си от предходната година.

IMG_5450спартански - митев

Заложените разходи в новия бюджет са в размер на 70 136 600 лв. Основно перо тук са разходите за образование – 27 104 300 лева. За здравеопазване са заложени разходи в размер на 3 180 700 лева; за социални грижи – 2 475 800 лева; за култура – 1 822 600 лева. Разходите по издръжката на общинската администрация са в размер на 2 358 100 лева.

За финансиране на инвестиционната програма  през 2016 година ще се разчита  на собствени приходи, целева субсидия от Държавния бюджет и на добро усвояване на средствата по оперативните програми на Европейския съюз, подчерта Спартански.  Той съобщи, че Община Плевен има три проекта, по които са сключени договори и 15 са изготвени, депозирани и се очаква сключване на договор по тях.

В заключение кметът Георг Спартански призова гражданите към финансова дисциплина, като гарантира, че Общината ще прави целесъобразни разходи. Брашното не е много, трябва да го харчим разумно, образно се изрази кметът. Той информира накратко за днешната среща при премиера Бойко Борисов, който ясно е дал да се разбере, че е нужна максимална финансова дисциплина от страна на общините.

Новият бюджет на Община Плевен се очаква да бъде готов в началото на месец февруари и да бъде внесен за обсъждане в Общинския съвет.

Първият въпрос, на който Спартански трябваше да отговори след представянето на проектобюджета постави председателят на Общинския съвет Мартин Митев и беше свързан с това дали ще се продават общински земеделски земи. Стана ясно, че заложените в бюджета приходи са от апетитни терени за строителство, а не от земеделски земи.

Станчо Тотов внесе искане от живеещите на ул. „Странджа” в Девети квартал за основен ремонт на улицата, която отдавна се нуждае от него. Спартански увери, че инвестиционната политика на Общината през годината ще е насочена преимуществено към крайните улички и квартали в града.

IMG_5455Свобода Гюрова

Поставени бяха много въпроси свързани с културата . Дългогодишният музеен работник Свобода Гюрова за пореден път направи предложение за превръщане на къщата на Гена Димитрова в Беглеж в общинска колекция, още повече, че през следващата година се навършват 75 години от рождението на оперната прима. Тя настоя и за възстановяване на конкурса за млади оперни изпълнители на името на Гена Димитрова. Председателят на читалище „Христо Ботев” в Плевен – Мария Венкова,  поиска от бюджета да бъдат отпуснати 20 хил.лв. за подпомагане на читалищната дейност в общината и да се предвидят средства за ремонти на читалища в капиталовите разходи. Шефът на общинска фирма „Паркстрой” поиска точен разчет на средствата за озеленяване и повдигна въпроса за опазване на детските площадки, построени по проекти.

Георг Спартански увери, че всички поставени въпроси ще бъдат обсъдени. Що се отнася до средствата за озеленяване, той изтъкна, че има твърдо намерение Плевен да стане по-приветлив, по-зелен и по-цветен град.

IMG_5447бюджет обсъждане

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...