Акценти
Начало / Общество / Георг Спартански: Без денонощна охрана къщата на ген. Винаров е обречена

Георг Спартански: Без денонощна охрана къщата на ген. Винаров е обречена

„Ако  има сериозна обществена организация с намерение и план да възстанови къщата на ген. Иван Винаров в парк „Кайлъка”, лично ще съдействам. Ще говоря и с  областния управител, за да помогнем това да се случи. Но там трябва да има денонощна охрана”, това коментира днес кметът Георг Спартански по повод коментарите след публикация в ИнфоПлевен във връзка със състоянието на къщата, в която създателят на парк „Кайлъка” е прекарал последните си дни.

Спартански изрази мнение, че възстановяването на къщата музей може да се случи, ако наистина има воля от сдружение да получи имота, за да го възстанови и стопанисва. „Но задължително трябва да има охрана. Защото каквото и да възстановиш, остави ли се на общественото доверие, няма да осъмне без денонощна охрана”, категоричен беше кметът.

Той не остави без коментар и поредните вандалски прояви, с които са осквернени паметните плочи на евреите в парк „Кайлъка”. Кметът не спести квалификации по отношение на извършителите на грозния акт на поругаване на паметта на тези, заради които са поставени плочите.

Спартански заяви, че заедно с областния управител ще търсят начин грозните и обидни надписи да бъдат премахнати.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...