Акценти
Начало / Политика / Георги Първанов в Плевен: Ивайло Калфин е достойният президент, който  наистина да ни кара да се гордеем

Георги Първанов в Плевен: Ивайло Калфин е достойният президент, който  наистина да ни кара да се гордеем

„България наистина има уникалния шанс след ноември тази година да има достоен президент, който наистина да ни кара да се гордеем и това е нашият кандидат Ивайло Калфин. Тази възможност не бива да бъде изпускана”. Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на срещата си с плевенчани в зала „Гена Димитрова” тази вечер. „Ако погледнем кандидатите за президент на РБългария ще видим, че част от тях откровено се свързват с политиката на скандали в българското общество. Конфронтацията е хранителната среда на слабите, на некадърните  политици. Питам се дали българското общество ще позволи да бъде избран президент, който да е носител на тази тенденция. Вместо да избере президент професионалист, разумен, мъдър, отговорен, подготвен, какъвто е нашият кандидат Ивайло Калфин”, каза Първанов.

Той отбеляза, че не минава ден  без остър, тежък протест – на миньори, на лекари или на друго съсловие,което ясно показва, че нещата в държавата и  в икономиката не вървят добре. В същото време сме свидетели на тежки, постоянни политически скандали. Първанов даде за пример Изборния кодекс, който е променен в хода на предизборната кампания. Това е меко казано несериозно, а по-точно казано е скандално, заяви Първанов.

„Както и друг път сме  казвали ние, от АБВ – има два модела за развитие на българската президентска институция. Единият модел е Плевнелиев – Стоянов, другият модел се опитвахме да градим ние с Ивайло Калфин, с ген. Михо Михов, с плеяда български експерти, политици, дипломати. Със сигурност Ивайло Калфин ще бъде по-добрият президент. По-добрият президент от сегашните кандидати, по-добрият президент от досегашните български президенти”, категоричен беше лидерът на АБВ. Той определи Ивайло Калфин като блестящ дипломат и допълни, че има само един дипломат в настоящия момент, който би поставил до Ивайло Калфив и това е Ирина Бокова. Първанов подчерта, че Ивайло Калфин е доказал, че може да бъде най-добрият евродепутат. Той изтъкна, че Калфин и в момента е в Европа, където работи по бюджетната рамка на Европейския съюз за близките десет години, което е една изключителна оценка за неговите качества, като финансист и икономист.

img_5246parvanov

„Като външен министър Ивайло Калфин показа, че може да решава проблеми. За разлика от досегашния президент, който само създава проблеми”, посочи още Първанов. Той даде за пример тройния енергиен шлем – АЕЦ „Белене“, газопроводът „Южен поток“ и петролопроводът „Бургас – Александруполис“, като подчерта, че двамата с Ивайло Калфин са водили разговорите  с президента Путин и с външния министър Лавров и са постигнали много добри неща за България. „В хода на преговорите ние убедихме руската страна да свали претенцията си за 51 процента собственост върху тръбана на Южен поток и съотношението беше 50:50. Нито една друга страна не постигна такъв резултат. Това е едно от нещата, които направи Ивайло Калфин. А  сегашната официална българска дипломация подари този голям шлем на Ердоган”, каза Първанов.

За да не е България изолиран остров, ни  трябва силен български дипломат начело на президентската институция, подчерта Георги Първанов. Той изрази пълната си увереност, че като президент на Републиката Ивайло Калфин би могъл да постигне целта да бъде социален президент.

Георги Първанов определи кандидата за вицепрезидент – проф. Любомир Халачев, като един от стожерите на българската духовност и го нарече маршал на духа. Той е също толкова мъдър, разумен и отговорен, както е и Ивайло Калфин, и би могъл да даде друг облик на политиката на президентската институция към културата, науката, образованието, към българите в чужбина, изтъкна Първанов.  Той беше категоричен, че тази двойка има качествата да спечели и очаква това да се случи, като подчерта, че Калфин ще бъде сериозно опровержение на тези, които превърнаха социологията в поръчков инструмент.

img_5251parvanov

Лидерът на АБВ категорично заяви, че по време на срещите, които има, всички са единни, че първо трябва да се отстрани ГЕРБ от президентската институция, а не много по-късно и от управлението на страната.

В допълнение на думите на Георги Първанов Румен Петков каза, че избирайки Ивайло Калфин за президент, ще се промени отношението към нашия регион. Затова на изборите гласувайте не с квадратчето „не избирам никой”, а с квадратчето избирам бъдеще за региона.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...