Акценти
Начало / Култура / Генералният секретар на Интерпарламентарната асамблея откри изложба в Плевен

Генералният секретар на Интерпарламентарната асамблея откри изложба в Плевен

Изложба „Духовни ценности”, посветена на 25 години от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие (ИПАП), е представена в зала „РОС АРТ” в Плевен. Специален гост за откриването беше Андреас Михайлидис – Генерален секретар на ИПАП и депутат от гръцкия парламент. Той беше придружаван от Лили Вартанян  – съветник на Секретариата, Гърция, Костас Мигдалис – главен съветник на Секретариата, Гърция, Закария Куцнашвили – депутат от грузинския парламент и член на Международния секретариат на ИПАП.

Днес спокойно можем да кажем, че Плевен е център на Православието, каза преди официалното откриване на изложбата депутатът Васил Антонов, който е член на Международния секретариат на ИПАП и инициатор на изложбата. Той благодари на официалните гости, уважили голямото събитие. „Това е едно от трите събития, които България посвети на международното Православие. Основното в нашата Асамблея е да сближава хората, политиците, за да може да прави света по-добър. Днес ние го правим по един изключителен начин, чрез най-доброто изразно средство – живописна изложба. В чест на 25-годишнината 25 художници подредиха изложбата „Духовни ценности”, експонирана от изключителния акад. Светлин Русев. Спокойно мога да кажа, че всяка картина може да бъде най-доброто послание към света. Някои от платната са от най-висока проба и могат да стоят в най-големите галерии и колекции по света”, подчерта Антонов.

Той използва възможността, за да обяви предложението си следващият Секретариат на ИПАП да бъде в България и то в Плевен.

Преди да открие официално изложбата генералният секретар на Асамблеята Андреас Михайлидис изрази своето удовлетворение, че е в Плевен по повод честването на 25-та годишнина на Интерпарламентарната асамблея на Православието. Той подчерта, че парламентарната делегация на България в Интерпарламентарната асамблея от самото начало допринася за развитието на тази организация и я приветства в лицето на Васил Антонов.

Андреас Михайлидис изтъкна, че за тях е голяма чест да присъстват на откриването на изложбата, подчертавайки връзката между живописта и православието. Той увери, че по време на Общото събрание на ИПАП ще подкрепят предложението на Васил Антонов следващото заседание да се състои в България. „Аз  лично като генерален секретар на Асамблеята ще направя всичко възможно това предложение да бъде прието. Така можем да благодарим на Васил Антонов за заслугите, които той има към организацията и за дейността му в нея”, каза Андреас Михайлидис.

Той подари на Васил Антонов албум със снимки на православни храмове.

С поздрав към гостите и творците, създали изложбата, се обърна и областният управител Мирослав Петров.

В представената експозиция са включени платната на акад. Светлин Русев, Милко Божков, Иван Велчев, Долорес Дилова, Огнян Кузманов, Валентин Колев, Атанас Атанасов, Нина Русева, Георги Божилов – Слона, Николай Бузов, Анна Топалова, Весела Петрова, Катя Христова, Пламен Моневски.

Част от картините са от провелия се в края на месец март пленер „Православни ценности”. Други са от личната колекция на Васил Антонов, а трети – от пленери, които той е организирал  и провеждал преди години с акад. Светлин Русев и негови ученици – вече утвърдени и бележити художници.

 

Акад. Светлин Русев участва с картината „Пиета“, рисувана  специално за „Духовни ценности”. Тя е създадена по идея на Васил Антонов и е поставена на плаката за събитието.

Изложбата е една от многото инициативи, които народният представител Васил Антонов е предприел по случай 25-тата годишнина от създаването на Интерпарламентарната асамблея по православие

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...