Акценти
Начало / Култура / Галерия „Бешков” представи в парламента изложба „Богомилите”

Галерия „Бешков” представи в парламента изложба „Богомилите”

Изложба от географски карти, гравюри и литографии, свързани с богомилството по българските земи представи в Народното събрание плевенската галерия „Илия Бешков”. Изложбата „Богомили” включва 140 графични листа, които художничката Виолета Гривишка е дарила на плевенската галерия през 2011 г.

Изложбата е открита от председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Графичният цикъл „Богомилите” представя графично „историята”, животът и идеите на богомилите, отбеляза при откриването председателят на Народното събрание. Цецка Цачева посочи, че то преосмисля основни положения на християнската догматика като дава свои тълкувания за света, за човека и за спасението. Като социално движение то формира силно критична гледна точка към държавата и църквата, като позиция на „угнетените и оскърбени” от властта, които са лишени от перспектива за своето съществуване, добави тя.

Богомилството не е секта, а определен нов начин на мислене и действие, посочи председателят на Народното събрание. Надявам се духът на всички да се възрадва от тази изложба и всеки от нас да открие своя път към познанието на истината и смисъла на живота, добави Цецка Цачева.

Почти 50 години посветих на проучвания и вътрешни концентрации, за да достигна до дълбоката духовна същност на богомилството, каза при откриването на изложбата Виолета Гривишка. Тя подчерта, че богомилството представлява изключителна проява на духа на българите, които са разпространявали това учение, основано на християнството.

Авторът на експозицията – Виолета Гривишка е родена в Плевен и завършва Художествената академия в София при проф. Евтим Томов. Има над 30 самостоятелни изложби графика, живопис, акварел, керамична пластика.

Показаната в парламента експозиция вече е представяна в Будапеща, Прага, Варшава, Братислава, Виена и много галерии в България.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...