Акценти
Начало / Култура / Галерия „Бешков” отесня за Юри Буков

Галерия „Бешков” отесня за Юри Буков

Над 300 картини и рисунки подреди известният плевенски художник Юри Буков в изложбените зали на галерия „Бешков”. Пространството на най-голямата плевенска галерия се оказа тясно да побере експлозията от багри, завладяла пейзажите му, да даде простор на прекрасните му портрети, да успокои „юриевите” характерни животни.

На едно място авторът е събрал академични творби от началото на творчеството си, рисунки, които дълго са пожълтявали по тавани и мазета, живописни платна, в които със страст и любов е уловил духа на любимия си Плевен.

Ако не съм го казал в картините си, сега е късно да го направя, така Юри Буков отклони какъвто и да е коментар за тази грандиозна изложба. Не пропусна обаче да отдаде уважение на сестра си, благодарение на която днес е един от най-известните художници на България. Доволен съм, свърших си работата, лаконичен е той.

С леката си усмивка прие поздравленията от кмета Георг Спартански и от председателя на Общинския съвет Мартин Митев, които бяха сред десетките гости, за откриването на изложбата. По повод малко късно отпразнувания с нея 70-годишен юбилей, Юри Буков получи плакета на кмета на Община Плевен. Получи и специални поздрави от него за „приказната реалност и реалната приказност”, в която творбите му въвличат зрителя.

Директорът на галерията Антония Караиванова покани художникът отново да им гостува със своя изложба.

Тази ще остане открита в галерия „Бешков” до началото на месец май и със сигурност заслужава да бъде видяна, за да си „открадне” всеки светлина и настроение, които художникът щедро споделя с платната си.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...