Начало / Общество / В 60-дневен срок павилионите пред „Спиди” трябва да бъдат демонтирани

В 60-дневен срок павилионите пред „Спиди” трябва да бъдат демонтирани

 павилиони Спиди

В срок от 60 календарни дни, които започват да текат от днес, павилионите пред „Спиди” трябва да бъдат демонтирани. Това научи  ИнфоПлевен, след запитване  в Община Плевен.

До този развой на продължилата две години съдебна сага се стигна  след решението на Върховния административен съд от 12 март тази година, с което павилионите са обявени за незаконни и следва да бъдат премахнати. Решението на ВАС е окончателно и влиза в сила от днес, 13 март 2015 г.

ВАС се произнесе след подадена касационна жалба от зам.- кмета на Плевен, и касационен протест от Окръжна прокуратура – Плевен, и двете против Решението на Административен съд-Плевен от декември 2014 г., с което павилионите бяха обявени за законни. От своя страна ответникът Димитър Жеков е оспорил касационните жалба и протест като недопустими и евентуално, като неоснователни.

След като е разгледал случая, ВАС постановява, че отхвърля жалбата на Жеков срещу Заповед № РД-12-1000/05.11.2013 г. на зам.-кмета на община Плевен, с която е наредено премахването на въпросните павилиони, като не споделя заключението на тройната съдебно-техническа експертиза, че павилионите са преместваеми обекти, защото след демонтирането им могат да бъдат преместени на части на друго място и отново монтирани за същите цели. В случая не става въпрос за демонтаж, а за разрушаване на извършен строеж и възможност за новото му преизграждане на друго място, което не обуславя наличие на преместваем обект, мотивират се от ВАС. За да е такъв, обектът трябва да е преместваем като цяло във вида, който е имал на съответното място, а не да бъде разглобен /разрушен на съставните му части и отново изграден, което явно имат предвид вещите лица.

Павилионите са строеж, за който е било необходимо издаване на строителни книжа – одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Липсата на такива строителни книжа прави строежа незаконен и дава правомощие на зам.-кмета на община Плевен, при наличие на делегирана компетентност от кмета на общината със Заповед №РД-10-1757/12.12.2012 г., да издаде заповед за премахването му и с оглед установената от органа пета категория на строежа. Предвид периода на изграждане – 2013 г. за строежа са неприложими разпоредбите за търпимост и узаконимост. Следователно заповедта за премахването му е законосъобразна, а като е приел обратното и я е отменил, АС-Плевен е приложил неправилно закона. Като неправилно обжалваното решение следва да бъде отменено, включително и в частта на присъдените разноски, и вместо него постановено друго, с което жалбата на Димитър Жеков срещу оспорената заповед бъде отхвърлена като неоснователна.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...