Акценти
Начало / Любопитно / В 6.48 часа настъпва астрономическата зима, днес денят е най-къс

В 6.48 часа настъпва астрономическата зима, днес денят е най-къс

В 6.48 часа днес настъпва астрономическата зима. 22 декември е най-късият ден в годината. Неговата продължителност ще е 9 часа и 2 минути.

Астрономическата зима представлява интересна точка от пътя на Слънцето по неговата видима небесна траектория, която се нарича еклиптика, обясни пред „Фокус” физикът от НАО-Рожен Пенчо Маркишки. „Тя е линия, която минава през 13 съзвездия – 12-те зодиакални съзвездия, които са много популярни, особено сред хората, които интересуват от ежедневните хороскопи, и 13-то съзвездие „Змиеносец”, през което Слънцето също преминава за няколко дни”, посочи физикът.

Той уточни, че има четири особени точки по този видим път – точките на пролетното и есенното равноденствие и на лятното и зимното слънцестоене.

Той отбеляза, че когато слънцето е в пролетната или есенната равноденствена точка, денят е равен на нощта. „През лятното слънцестоене са най-дългите дни в годината. През зимното слънцестоене дните са най-кратки, тогава Слънцето е най-ниско над хоризонта по обяд, на височина само 23 градуса над южния хоризонт”, каза още Маркишки.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...