Акценти
Начало / Избори / Европейски избори 2019 / В 52 секции в община Плевен ще може да се гласува машинно

В 52 секции в община Плевен ще може да се гласува машинно

В 113 секции в областта ще има възможност за машинно гласуване, като 52 са в община Плевен, а само в град Плевен техният брой е 42. Това съобщи днес на пресконференция председателят на РИК – Плевен Ярослав Димитров. Всяка секция, в която избирателите ще имат възможност да гласуват машинно, ще бъде обозначена с буква М до номера на секцията. Машинното гласуване не е задължително, а алтернатива на традиционното, но избирател, предпочел машинния вот, не може да гласува и по традиционния начин, обясни Димитров. Той призова избирателите, които имат тази възможност, да изберат машинното гласуване, при което се елиминира субективизмът при отчитане на вота за невалиден.

На сайта на ЦИК е качен клип, който разяснява как ще става машинното гласуване.

 

Броят на избирателите в Плевенска област, които към февруари 2019 г. имат право на глас на предстоящите в неделя избори за Европейски парламент е 124 119.  От тях 102 287 са в община Плевен. За първи път на тези избори ще имат право да гласуват 2 806 младежи в цялата област, като най-голям е броят им в община Плевен – 2 205. Столетниците са четирима, като най-възрастният е на 102 години.

Днес приключва обучението на членовете на секционните комисии. Броят им в областта ще е 384, като се очаква да бъдат образувани още две, обяви Ярослав Димитров.

Подвижни секции ще има в Белене, Искър, Кнежа, Плевен, като по една подвижна секция ще има в затворите в Белене и Плевен. Засега болнични секции са заявени в Плевен и Левски, очаква се да бъдат заявени в Кнежа и Червен бряг.

По думите на Ярослав Димитров подготовката за предстоящия вот върви нормално, без съществени проблеми. Бюлетините за нашия регион – общо 271 000, са разпределени и предадени на общините. В събота те ще бъдат предадени на секционните комисии по предварително определен и оповестен начин.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...