Акценти
Начало / Култура / В юбилейна изложба 80-годишният Данаил Мицев казва онова, което досега не успял да сподели

В юбилейна изложба 80-годишният Данаил Мицев казва онова, което досега не успял да сподели

Всичко, което не съм казал досега на хората от град Плевен, е в юбилейната ми изложба. Това сподели  плевенският художник Данаил Мицев преди откриването на изложбата му „На 80 години”. Събитието се състоя вчера вечерта в Арт център Плевен в присъствието на десетки приятели и почитатели на творчеството на големия плевенски автор. Той представя 82 живописни платна, създадени през различни периоди от време, и шест скулптури, вдъхновени от женската красота.

При откриването на изложбата юбилярат получи поздравителен адрес от Община Плевен, поднесен от зам.-кмета Дамянка Владимирова. В него Данаил Мицев е наречен пазител и посланик на българската духовност. Дамянка Владимирова връчи на юбиляра плакет на Община Плевен.

IMG_3419Данаил Мицев

Актьорът Илко Иларионов представи  твореца и чрез негови стихове, събрани в стихосбирката  „Небесен звън”.

„Музика вълшебна чувам,

от небето иде тя.

Искам да я нарисувам –

само нея и цветя”.

IMG_3427Илко Иларионов

Данаил Мицев има над 30 самостоятелни изложби. Четири месеца работи на тротоарите в Монмартър в Париж и успява да впечатли с майсторските си портрети колегите по четка. Негови творби са притежание на колекционери в Ню Йорк, показвал е свои колекции в Лондон.

Преди 18 години Данаил Мицев почти загубва зрението си, но продължава да работи. Води го интуицията и спомена, сподели той. Затова и последните работи са свързани със селото, където е преминало детството му.

Данаил Мицев е роден 1935 г. в плевенското село Крета. Завършва Художествената гимназия в София през 1957 г., след което е приет като особено дарование в Художествената академия без конкурсен изпит, откъдето малко по-късно е изключен по политически причини. След този повратен в живота му момент следват 30 години на творческо и физическо оцеляване. Демократичните промени у нас през 1989 г. дават шанс на 57-годишния художник да подреди първата си самостоятелна изложба – в Никопол. Мицев реализира и мечтата на всеки художник – да живее и работи в Монмартър.

През 1994 г. художникът открива първата си самостоятелна изложба в Англия – в Кралския хотел „Инвернес курт“. На следващата година подрежда втора експозиция в „Едит гроув галери“. Следват изложби в Кеймбридж, както и участия в общи експозиции в престижни английски галерии.  Художникът създава творби в областта на живописта, рисунката, графиката, скулптурата. Негови произведения се намират в частни галерии и колекционери по цял свят.

IMG_3408Данаил Мицев - картина

IMG_3407Данаил Мицев - картина

IMG_3428Данаил Мицев - картина

IMG_3434Данаил Мицев - картина

IMG_3436Данаил Мицев - картина

IMG_3451Данаил Мицев - картина

IMG_3412изложба - публикаIMG_3429северняшки ансамбъл

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...