Акценти
Начало / Култура / В четвъртък входът за „Квадрат 500” е безплатен, показват шедьовъра „Луцифер”

В четвъртък входът за „Квадрат 500” е безплатен, показват шедьовъра „Луцифер”

На 13 август 2015 г. Национална галерия „Квадрат 500“ в София отново ще е с вход свободен. Новият музей във втория четвъртък на всеки месец отваря врати за безплатно посещение.

Възползвалите се от възможността за свободен вход, ще могат да разгледат експонираните близо 2000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в новата галерия.  Половината от изложените произведения са на български автори. Другата половина представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка.
Любопитният момент този път е, че всички ценители на изкуството, които посетят Национална галерия „Квадрат 500“ на 13 август, ще могат да видят и оценят и един истински шедьовър от европейска класа. Това е символистичната монументална картина “Луцифер” (1890/91) на известния немски художник Франц фон Щук (1863–1928), която ни дава убедителна представа за особеното място, което творчеството на този художник заема в развитието на западноевропейските художествени процеси през 90-те години на ХІХ век.. Картината “Луцифер” е закупена през 1891 година много скоро след създаването си от младия български княз Фердинанд І за дворцовата колекция, когато той посещава ателието на художника в Мюнхен.

Това е произведението с най-много участия и гостувания в представителни международни изложби в най-престижните музеи на Франция, Германия, Италия, Швеция, Великобритания и САЩ.

 Адресът на Национална галерия „Квадрат 500“ е пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...