Начало / Общество / В Червен бряг ще ползват словашки опит в интеграцията на ромите

В Червен бряг ще ползват словашки опит в интеграцията на ромите

Община Червен бряг спечели проект „Въвеждане на иновативен модел на общинско социално предприятие – стъпка към интеграция на уязвимите групи в община Червен бряг”. Общата стойност е 200 961,60 лв., той се финансира по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Без граници” на ОП „Развитие на човешките ресурси”. Партньор на Община Червен бряг е Община Спишски Хрхов, Словакия, уточняват от пресцентъра на местната администрация.

Целта е чрез обмен на добри практики и използване на словашкия опит да се създадат социални предприятия на общинско ниво, които да доведат до пълноценно интегриране на безработни и социално изключени лица на територията на Община Червен бряг. Община Спишски Хрхов е една от малкото в Словакия, които не само реализират проекти, насочени към интеграция на ромите, но и постигат реален резултат в тази насока. Иновативното в създаването и развитието на общинската социална фирма е самата философия на предприятието – да не се разчита на голямо по обем финансиране, а на разбирането, че трябва да се използват местните ресурси и че тези ресурси трябва да се запазят и развиват на локално ниво, особено в период на финансова криза. Друга характерна черта е убеждението, че хората трябва да бъдат подпомогнати в началото, за да си помогнат впоследствие сами и да не бъдат зависими от социални помощи.

Община Червен бряг е спечелила и втори проект – за повишаване на административния капацитет на служителите в местната администрация. Той е на обща стойност 89 939,50 лв. Предвидени са обучения в Института по публична администрация, чуждоезиково обучение по разговорен английски език, за ефективно взаимодействие на служителите от местната администрацията с хора от уязвимите групи, за подобряване на личната ефективност чрез обучение за ключови компетентности и др.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...