Акценти
Начало / Последни новини / В храмовете днес изнасят кръста, започва Богородичният пост

В храмовете днес изнасят кръста, започва Богородичният пост

На 1 август, в първия ден на Богородичния пост, в храмовете се прави водосвет със зелен босилек и се изнася за поклонение кръстът Господен. Изнасянето на кръста е свързано със стара традиция, още от времето, когато Константинопол бил столица на Римската империя. Множество болести върлували в онези години, за да се избавят от тях, било наредено да се прави литийно шествие с Честния Кръст от храма „Св.София” до храма „Св. Богородица”.  По този начин божествената сила на дървото, върху което Иисус Христос приел своята мъченическа смърт, излъчвало лечебна сила. На 14 август Кръстът отново се връщал в царските палати.

На 1 август се извършва и тържествено освещаване на водата в изворите.

От 1 до 14 август е Богородичния пост, който е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. През тези две постни седмици Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия (Великденския) пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските (Коледните) пости.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...