Акценти
Начало / Икономика / В ход са проверки от ОДБХ за нерегламентирано отглеждани прасета в личните стопанства в област Плевен

В ход са проверки от ОДБХ за нерегламентирано отглеждани прасета в личните стопанства в област Плевен

Със заповед на директора на ОДБХ – Плевен е разпоредено извършване на проверки в личните стопанства във всички населени места на територията на област Плевен, които имат за цел установяване на незаконно отглеждани прасета. На заседанието на областната епизоотична комисия стана ясно, че в ОДБХ постъпват сигнали за нерегламентирано отглеждани прасета от типа „заден двор”, има информация включително и за отглеждане на диви прасета. За това информира д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ – Плевен  на днешното заседание на областната епизоотична комисия, председателствана от заместник областния управител Татяна Божинова.

При проверка в село Беглеж в лично стопанство са открити 39 прасета, които са незаконно отглеждани. На собственика е издадено предписание до 3-4 дни сам да заколи животните, в противен случай ще бъдат иззети и евтаназирани, стана ясно на днешното заседание.

Д-р Йорданов се обърна към представителите на институциите, участници в комисията за съдействие, като постави особен акцент върху кметовете на общини и населени места. При констатиране на нарушения на действащото законодателство ще се съставят актове. При отказ за изпълнение на разпорежданията незаконосъобразно отглежданите животни ще се евтаназират.

По време на заседанието бе повдигнат въпроса за сроковете, в които ще бъде готов регламента за отглеждане на домашни прасета в личните стопанства. Акцент бе поставен върху изискването за осигуряване на биосигурност в стопанствата с оглед очакваното възобновяване на огнища на заболяването африканска чума по свинете със затоплянето на времето. По думите на д-р Йорданов регламентирането на условията, при които ще могат да се отглеждат домашни прасета в личните стопанства ще бъде готов до края на януари. В качеството си на председател на комисията заместник областният управител Татяна Божинова се ангажира да се свърже с ресорното министерство по повод поставените въпроси.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...