Акценти
Начало / Образование / В училище ще санкционират за 15 отсъствия по неуважителни причини

В училище ще санкционират за 15 отсъствия по неуважителни причини

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов при представянето на проекта за „Държавен стандарт за приобщаващото образование“ обяви, че педагогическите съвети в училище ще решават как да санкционират ученици, които имат над 15 отсъствия по неуважителни причини. Стандартът позволява една от мерките вече да бъде преместване в друга паралелка и едва след това да се пристъпва към преместване в друго училище, информират от Министерство на образованието и науката.

Това е 12-ият образователен стандарт, представен от МОН. Учениците ще могат да отсъстват по уважителни причини до 10 дни – до 3 дни в една година с разрешение на директора и до 7 дни в една учебна година с разрешение на директора след решение на Педагогическия съвет. При необходимост в училище ще се привличат ресурсни учители, психолози, логопеди, педагогически специалисти. Очаква се да има и помощник на учителя.

Целта на проекта е – равен достъп до образование и подкрепа за развитието и реализацията на всяко дете и ученик. „Отпадането от училище не е в полза на самите деца, на семействата им, както и на цялото ни общество“, посочи Диян Стаматов.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...