Акценти
Начало / Общество / В Трънчовица зарязаха лозята с надежда за възраждане на поминъка на селото

В Трънчовица зарязаха лозята с надежда за възраждане на поминъка на селото

В  Деня на лозаря селото с най-много лозя в община Левски  – Трънчовица, събра хората на весел празник. Многобройните гости посрещна кметът  на селото Милан Драганов.

Да зареже лозята в село Трънчовица беше кметът на община Левски Любка Александрова. „Много съм щастлива ,че на Трифон Зарезан съм в нашето село Трънчовица, лозарското село на община Левски. На Трифон Зарезан цялата община трябва да идва да гледа как се прави и как човек си пази поминъка и занаята, как си обича лозите и как си ги запазва. От сърце Ви благодаря , че сте сторили това добро да си запазите лозовите масиви до ден днешен, да болеете за тях и да си ги гледате”, каза  тя преди да спази обичаят и да зареже лозята.

В ритуала по първата резитба се включиха също кметът на селото Милан Драганов и собственикът на лозовия масив. Те благословиха  „гроздето да бъде на всеки лист по едър грозд и пълни бъчви с вино и пивка ракия.”

„В село Трънчовица от дълги години спазват традицията, защото основен поминък на хората от селото е лозарството и винарството. Обработват се около 1500 дка от земеделските стопани и кооперации, като работната ръка е от селото.  Нашите намерения са  да започнем да развиваме колкото се може повече лозарството. Да облагородяваме , да възстановяваме лозови масиви, въпреки че пазарът е труден. Работата ръка е заета почти целогодишно, което осигурява средства на хората в селото, за да могат да се издържат. По този начин гледаме да задържим младите хора ,защото едно село е живо ,когато има млади хора”, каза кметът на Трънчовица Милан Драганов.

Ритуалът за Трифон Зарезан завърши с избор на Цар на лозята.

Празникът продължи на площада пред кметството с Танасовата музика и български народни хора.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...