Начало / Общество / В Троян премиерът призова за национална солидарност с пострадалите от наводненията в страната

В Троян премиерът призова за национална солидарност с пострадалите от наводненията в страната

троянски манастир 1

На един от най-тачените християнски празници Успение Богородично премиерът проф. Георги Близнашки призова за национална солидарност с пострадалите от катастрофалните бедствия в страната ни през последните месеци.

В Троянската света обител, където е на посещение за светлия празник, министър-председателят заяви, че ситуацията е изключително тежка, а ресурсите за справяне с последствията са крайно ограничени. „Затова имаме нужда преди всичко от национална солидарност и на днешния свят ден призовавам всички наши сънародници да откликнат и да дарят – всеки със своята малка лепта – да помогнем на бедстващите наши сънародници“, апелира проф. Близнашки.

Пред журналисти в Троян премиерът информира, че съвместно с Европейската комисия предстои да бъде направен преглед на потенциалните опасности занапред, което ще позволи по-дългосрочни прогнози и предприемане на съответни мерки за превенция на бедствия. „Имаме много кратък срок за действие, но ще поставим началото на тази инициатива с ЕК и ще разчитаме в бъдеще да не се стига до крайни последици“, посочи проф. Близнашки. Той напомни, че правителството вече прави необходимото да бъдат отделени средства за финансиране на вече извършените дейности след наводненията, а всички областни управители са предупредени да работят превантивно.

Министър-председателят участва в празника Свето Успение Богородично в Троянския манастир и присъства на Божествена литургия, възглавена от Негово Светейшество Патриарх Неофит. Традиционно празникът ще бъде почетен с тържествена Лития с чудотворния образ на Пресвета Богородица-Троеручица.

 

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...