Акценти
Начало / Общество / В Телиш продължават с протестите, чакат отговора на управляващите за бежанския лагер в селото

В Телиш продължават с протестите, чакат отговора на управляващите за бежанския лагер в селото

Телиш

Телиш ще продължава да протестира мирно, докато получим отговор от управляващите какво ще се случва в селото, ще има ли бежански лагер . Това обяви на днешния протестен митинг на телишчани издигнатата за техен говорител Цеца Василева. В 9 часа тази сутрин местните излязоха за поредна сутрин на площада пред Кметството, за да изразят категоричното си несъгласие в Телиш да има бежански лагер.

„Изведете ги от населените места”, призова председателят на Инициативния комитет Марин Шкодров.  Според него, у нас имало 24 изоставени бивши ракетни бази, извън населени места, които са подходящи за приемане на бежанци.

Кметицата на селото Нели Дакова обяви, че утре ще бъдат подготвени декларации до министър-председателя, президента, омбудсмана и до Хелзинския комитет, в които още веднъж ще призоват управляващите да излязат с решение по проблема. Ще изчакаме и резултата от Консултативния съвет по сигурността, който свиква президента, но дотогава мирните ни протести няма да спрат, обяви Дакова. Тя  каза, че решението на Инициативния комитет е категорично – в Телиш да не се настаняват бежанци, а да се ползват совободните бази извън населените места

Протестиращите от Телиш обявиха, че те защитават кауза, а не политика. Нашата кауза е да бъде решен проблемът на Телиш, на региона, на страната , заявиха те и апелираха да не се правят опити някой да прави политика на техен гръб и да ги разединява.

Телиш

Днешният протестен митинг продължи с мирно шествие до главния път Плевен – София. Колоната поведе местният свещеник отец Георги,  заедно с коменданта на протеста Иван Йотов и председателя на Инициативния комитет Марин Шкодров. Към 10.10 часа те излязоха на главния път и затвориха за около 30 минути движението заради бавното придвижване на колоната. Плътно охранявани от полицаи, протестиращите се изтеглиха обратно към центъра на селото, като не беше допуснато блокиране на пътя. Въпреки това   бързо се образуваха колони от превозни средства  и в двете посоки на движение.

Телиш

На площада пред кметството  протестният митинг продължи. Пред събралите се говори депутатът от  ГЕРБ  Пламен Тачев и от „Атака” Адриан Асенов, кметът на Червен бряг – Павлин Фильовски, които изразиха подкрепата си за каузата на телишчани да не допуснат бежанци в селото. Подкрепа местните получиха и от кметовете на населени места в община Червен бряг.

Телиш

Хората приеха с одобрение подкрепата и отново отправиха апел към останалите народни представители от Плевенски избирателен район да дойдат при тях и да ги чуят. Не говорете, че не сме милосърдни, тъй като не сте ни опознали, заявиха те.

На митинга в първата редица отново беше отец Георги. Всеки ден съм с хората, за да им вдъхвам  кураж и дам пример на народните представители, които  сме избрали, за  да закрилят района ни , каза отец Георги.

Телиш не е обявил война, ще чакаме мирно решението на управляващите, но това не значи, че няма да сме бдителни и ще отстояваме каузата си, заявиха отново днес протестиращите в плевенското село.

Постоянните 24-часови дежурства продължават, мостът към бившето ракетно поделение е барикадиран, протести ще има и утре. Подписката срещу настаняването на бежанци в селото набъбва и вече има събрани над 1 800 подписа.

Телиш

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...