Акценти
Начало / Общество / В Телиш напрежението ескалира отново, шестима на разпит в полицията

В Телиш напрежението ескалира отново, шестима на разпит в полицията

Телиш - блокада

Около 200 протестиращи от Телиш днес отнво затвориха главен път Плевен-София . Блокадата бе за около 30 минути – от 10.50 до 11.20 часа при засилено полицейско присъствие.

Пичината за днешния протест на жителите на Телиш е нова информация, според която в поделението край селото ще бъдат настанени в лагер от закрит тип до 4000 души. Цифрата е вписана в План на Министерски съвет, публикуван на страницата на ведомството. В Плана за овладяване на кризисната ситуация, възникнала следствие на засиления миграционен натиск към територията на Република България» под точка 17.3, се посочва, че «…в срок до март 2014 г. трябва да е готов разчета на материалните и финансови средства за изграждане на нов център от затворен тип с възможности за приемане на до 4000 бежанци в района на Телиш».Като изпълнител на тази дейност е посочена Агенцията за бежанците.  Под точка 17.4 в Плана е вписано изграждане на палатков лагер в съществуващи халета в Телиш за 800 човека и временна инфраструктура. В документа още е отбелязано, че за група от 200 човека подготовката е изпълнена,  а разходваните затова средства от бюджета на МВР са в размер на 15 000 лева.

„Ние не сме против бежанците, но смятаме, че подобни лагери трябва да бъдат извън населени места, а бежанците в тях трябва да бъдат в по-малки групи. Опасно е да бъдат толкова хиляди на едно място, може сред тях да има опасни елементи. Говорят за 4 000 бежанци в Телиш, а ние сме едва около 900 човека“, коментира Марин Шкодров, председател на Инициативния комитет, организиращ протестите. Шкодров заяви, че хората в Телиш ще очакват отговор от правителството до 20 ноември /сряда/, след което ще решават какви ще бъдат следващите им действия.

Междувременно при днешния протест шестима от протестиращите са откарани в полицейското управление.  „Спрямо 6 лица е взето отношение по административния ред. Те са отведени в полицейското управление, където са им снети обясни и са освободени. Няма полицейско задържане“, обясниха от Областната дирекция на МВР в Плевен.

 

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...