Акценти
Начало / Общество / В събота откриват паметника на Девета пехотна плевенска дивизия

В събота откриват паметника на Девета пехотна плевенска дивизия

Тази събота, 16 ноември, от 12 часа ще е церемонията по тържественото откриване на паметника на Девета пехотна плевенска дивизия на площад „Свободата” в Плевен.  Това съобщиха на пресконференция представители на Сдружение „Героите на Дойран”, по чиято инициатива и с дарения е изграден паметникът.

Преди церемонията, от 10.45 часа, на площад „Възраждане” ще има изпълнения на военни духови оркестри и демонстрации на Националната гвардейска част.

Гост за откриването на паметника се очаква да бъде вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Монтирането на петте скулптурни фигури ще започне утре, уточниха от Сдружението. Те са дело на скулптора Борис Борисов от Велико Търново и на леяра Марин Марков. Централната фигура, с височина 3.60 м, е на ген. Владимир Вазов, който е ръководил българските части по време на успешната отбранителна операция при Дойран по време на Първата световна война.. В негова чест, на военен парад в Лондон години по-късно  е издадена заповедта: „Свалете знамената! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!

На четири постамента под нея ще бъдат разположени фигури на войници – знаменосец, тръбач, щурмовак и пехотинец.

Над 1000 са дарителите, с чиято подкрепа са събрани 75 254 лв., стана ясно на пресконференцията. Сред дарителите е Министерството на отбраната, предоставило безвъзмездно гилзи за отливане на фигурите. За завършването на паметника са необходими още около 13 000 лв. От сдружението очакват да получат превод от Община Плевен в размер на 20 000 лв. Средствата, които останат, ще бъдат използвани за монтиране на осветление и видеонаблюдение.

Датата за откриване на паметника не е избрана случайно, уточниха представителите на  Сдружението „Героите на Дойран”. На 19 ноември се чества Празникът на Сухопътните войски в България. Идеята е всяка година този празник да се отбелязва пред новоизградения паметник, символ на признателността към  2 600 български войници и офицери, герои от Дойранската епопея.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...