Акценти
Начало / Култура / В София акад. Светлин Русев откри изложба на Военноисторически музеи – Плевен

В София акад. Светлин Русев откри изложба на Военноисторически музеи – Плевен

DSC_7637Светлин Русев изложба

По повод 10 декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 137 години от Освобождението на града, Военноисторически музеи Плевен  представиха изложбата „Памет за Освобождението“ в галерия „Индустриална 11“ в София.

Изложбата се откри със слова на акад.Светлин Русев и доц.д-р Милко Аспарухов, директор на Военноисторически музеи Плевен.

Експонатите са от колекциите на Военноисторическия музей – Плевен и включва 27 художествени платна, които отразяват моменти от историческите събития, белязали хода на войната. Сред тях са „Защитата на Плевен”, „Превземането на Ловеч”, „Завладяване на редутите при Плевен от Скобелевци”, „Боят на река Вит”, „Боя при Смърдан”. Отразено е отношението на българския народ към войната с платна, които илюстрират братската помощ, посрещането на освободителите и радостта от свободата.
Друга тема в живописните платна са паметниците на признателност – мавзолеите в Плевен и Гривица, храм-паметникът „Св. Александър Невски”, паметници и братски могили, разположени на бившите бойни полета, които и днес пазят спомена и напомнят за високата цена, с която е възстановена българската държавност. В художествената колекция личат утвърдени имена на български художници, като акад. Светлин Русев, Христо Бояждиев и Дионисий Дончев, участвали в художествените работи по панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, Сашо Рачев, Дило Дилов, Захари Гетов, Лиляна Русева.

DSC01489изложба

Представени са и оригинални вещи от войната – мундир на младши унтер-офицер от 4-ти Донски казашки полк, руско ръчно огнестрелно оръжие – Крънка и Бердана 2, пушка Пибоди и образци от хладно оръжие.

На събитието присъстваха Васил Василев – председател на Фондация „Братя Василеви” АД, акад. Светлин Русев, ген. Стоян Топалов, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Георги Йорданов, бивш министър на културата, Борис Громов – директор на Дом на Москва в София, представители на плевенското землячество в София, музейни специалисти, много гости.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...