Акценти
Начало / Общество / В село Малчика деца и баби заедно празнуваха Бабинден

В село Малчика деца и баби заедно празнуваха Бабинден

По повод един от най-обичаните женски празници – Бабинден, децата от ОДЗ”Люляк”, бяха на гости на бабите от ФГ”Лъженки” при читалище „Пробуда – 1928” с.Малчика.

Как се е празнувал този празник едно време, когато бебетата  не са се раждали в болници с помощта на лекари, а в къщи с помощта на „бабата – акушерка”са показали на децата , разказа секретарят на читалището Валя Йорданова:

 „Поканихме  единственото бебе родено в нашето село през 2016год. и неговата майка.Тя показа на децата как се е ходело на чешмата и се е наливало вода в стомна и менче, след което е взимала кърпа и сапун и отивала в дома на бабата , за да й полее с водата , която е наляла в стомната.  С водата от менчето и китката здравец в него бабата да поръси и благослови всички присъстващи деца, като нарича : „да им е чист живота, както е чиста водата в това менче”. После  бабата завързва на дясната  ръчичка на всяко дете паричка с червен конец.Черпи ги с прясно приготвена питка.

Нашите малки гостенчета пък  се отблагодариха на възрастните жени с песни и стихове за бабата  и с  изработени от тях картички.

Жените от фолклорната група, както и най-младата майка получиха и по още един подарък от читалището – кошнички от вестници изработени в читалището.

 

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...