Акценти
Начало / Общество / В село Брест приключи изграждането на отводнителен канал

В село Брест приключи изграждането на отводнителен канал

Община Гулянци приключи строително-ремонтните дейности по проект „Реконструкция на открит отводнителен канал в с. Брест – четвърти етап”. Средствата в размер на 689 366 лева са отпуснати по линия „Бедствия и аварии” от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

През изминалите месеци бяха изградени 155,32 метра отводнителен канал и съоръжения по съществуващото трасе от най-високата западна част на селото, близо до извора, до ремонтираната на трети етап част от канала. По проекта беше възстановена и прилежащата пътна инфраструктура на улиците „Средна гора” и „Симеон Велики” и изграден нов обслужващ път за експлоатация и обслужване на хидротехническите съоръжения.

Проектът „Реконструкция на открит отводнителен канал в с. Брест” е един от най-големите инфраструктурни проекти на Община Гулянци, на обща стойност близо 2 милиона лева. Това е причината той да бъде реализиран на етапи. Дължината на съоръжението, което преминава през цялото село, е 1300 м. През 2012 година бе изпълнен първият етап от реконструкцията на стойност 675 774,64 лева. През 2014-та приключи вторият етап на проекта на стойност 439 985 лева. През 2018 година за 179 032 лева беше изцяло ремонтиран третият участък от канала, който преминава през централната част на селото, заедно с прилежащата му инфраструктура.

С реализирането на четвъртия етап, обектът е напълно завършен. Реконструкцията на отводнителното съоръжение ще позволи повърхностните и изворни води безпрепятствено да бъдат отвеждани извън регулацията на селото и така ще бъдат предотвратени негативните последици при обилни валежи и снеготопене.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...