Акценти
Начало / Любопитно / В Рила Бялото братство посреща Слънчевата нова година

В Рила Бялото братство посреща Слънчевата нова година

На 19 август, когато по стар стил е Преображение Господне, последователите на Петър Дънов – „Бялото братство“, се събират на платото край езерото Бъбрека в Рила, за да посрещнат Слънчевата нова година. Най-впечатляващият момент е изпълнението на паневритмия, създадена на филосовската основа на учението на Петър Дънов (1864-1944), наричан от последователите си Учителя или Беинса Дуно.

Танцът Паневритмия се изпълнява сутрин, при изгрев слънце сред природата. При него всички участници са облечени в бяло и подредени в кръгове изпълняват леки, наподобяващи танц, движения, стъпки и упражнения на фона на специална музика.

Паневритмията има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи“, а третият – „Пентаграм“. Запознатите с тази духовна наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването й човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм. Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

„Бялото братсво“ (известно в България като Дъновизъм) е регистрирано официално в България като отделно вероизповедание. През 40-те години на XX-ти век учението става популярно в някои европейски страни като Франция и Литва, а през 70-те години навлиза в Русия, Канада и САЩ. През последното десетилетие на миналия век негови ученици и последователи се появяват във Великобритания, Германия, Австралия и Конго.

Със всяка изминала година участниците в „Лятната духовна школа“, както я наричат дъновистите привлича все повече участници от страната и чужбина.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...