Акценти
Начало / Здравеопазване / В продължение на седмица ще извършват безплатни консултации за кожни алергии

В продължение на седмица ще извършват безплатни консултации за кожни алергии

От 12 до 16 ноември тази година ще се проведе за четвърти път Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към две основни групи – професионални екземи при фризьори и козметици, и кожни алергични заболявания при деца, съобщиха от Университетската кожна клиника в Плевен.

Проучвания доказват, че 70% от фризьорите са имали поне един епизод на кожни оплаквания във  връзка с професията им. Най-често фризьори и козметици страдат от екзема на ръцете, поради това че те са в постоянен контакт с различни алергени – бои за коси, измиващи препарати, ароматни масла.

Другата прицелна група са децата и различните кожни алергични заболявания сред тях. Съвременни данни доказват, че ранното откриване на деца с повишен риск от развитие на кожни алергии по-късно през живота е от съществена важност за професионалната им ориентация и  профилактичните мерки, които да прилагат. Затова и през 2012 година акцентираме върху този аспект на кожните алергии, обръщат внимание от Университетската кожна клиника.

Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от  всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест.

По време на кампанията ще се извършват безплатни консултации и прегледи. При нужда ще бъдат провеждани и безплатни кожно-алергологични тествания. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час на телефон 064/886696 – Университетска кожна клиника – Плевен.

Такива прегледи и консултации ще бъдат извършвани в още шест болници и клиники в страната.

В рамките на кампанията ще има и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания, както и популяризиране сред обществото на проблема за алергичните кожни реакции.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество  и е в рамките на европейска кампания, в която участват 26 европейски страни.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...