Акценти
Начало / Общество / В Плевен 38 сгради, паметници на културата,  са  оставени от собствениците им да се рушат

В Плевен 38 сгради, паметници на културата,  са  оставени от собствениците им да се рушат

49 сгради в Плевен, които са памeтници на културата, са обследвани от представители на Община Плевен и инспектори от Министерството на културата и са издадени предписания на собствениците им да извършат ремонти по фасадите.

Собствениците на 38 сгради все още не са предприели възстановителни действия, стана ясно на оперативка днес в Община Плевен. Единствено  собственикът на Върбеновата къща на Старата главна е уведомил, че до края на тази година няма да започне възстановителни дейности поради липса на финанси. Собствениците на  четири от  сградите са поискали допълнителни разяснения, а други двама собственици на такива сгради са взели визи за проектиране, но без последващи действия до момента.

„Давам си сметка, че процедурата е тромав. Но също си давам сметка, че има  сгради, които са опасни, защото фасадите им се рушат. Така  от една страна е въпрос на естетика, а от друга – на безопасност”, каза кметът и допълни, че има начини, с които да принудят собствениците на такива сгради да предприемат необходимите действия за ремонтирането им. „И нека никой не си мисли, че ще хвърля пешкира след първия рунд”, образно се изрази Спартански, отговаряйки на тези, които смятат, че ще се откаже от намеренията си сградите в града, които са обявени за паметници на културата, да бъдат ремонтирани от техните собственици.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...