Начало / Здравеопазване / В Плевен ще бъде инсталирана апаратура за даряване на кръвна плазма

В Плевен ще бъде инсталирана апаратура за даряване на кръвна плазма

Министърът на здравеопазването  Костадин Ангелов е поел ангажимент в Плевен и в още два града в страната – Пловдив и Стара Загора, да бъде инсталирана необходимата апаратура за даряване на кръвна плазма от преболедували  КОВИД-19. Това здравният министър е заявил на днешното заседание на Министерски съвет.

В понеделник такава апаратура трябва да заработи във Варна, а към момента възможност за даряване на кръвна плазма  има само в столицата.

„Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед – локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си – това правят по света!“.

Това е заявил  министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет. В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министърът на здравеопазването Костадин Ангелов  са участвали също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и  началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

Премиерът Борисов е подчертал, че трябва да се разчита на личната отговорност на всеки един при спазването на противоепидемичните мерки и е убеден, че българите ще го сторят. Премиерът е отбелязал  още, че държави, които още в средата на октомври са затворили всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България. В този контекст главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е заявил, че 14-дневната заболеваемост от COVID-19 към днешна дата в България е 518 на 100 000, което ни нарежда на 16-о място в ЕС, докато в страни като Чехия този показател е 1200 на всеки сто хиляди от населението, Люксембург е с 1300 на сто хиляди, Словения – с 960 на сто хиляди, Белгия – с 950 на сто хиляди, Франция – 908 на сто хиляди.

Премиерът Борисов  е наредил при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, в които могат да бъдат спасени.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...