Акценти
Начало / Икономика / В Плевен цената на едро на олиото най-ниска, в търговските вериги –най-високата

В Плевен цената на едро на олиото най-ниска, в търговските вериги –най-високата

1.95 лв е цената на едро на литър слънчогледово олио в Плевен показва справка на Министерството на земеделието и храните (МЗХ)за периода 17-24 юни 2015 г. В сравнение с предходния седемдневен период цената на едро на олиото се е увеличила с 8.3%. Въпреки това остава най-ниската в страната след Ямбол, където цената на едро за литър е 1.93 лв., а във всички останали области на страната цената на едро е над 2 лв. за литър, показват данните на МЗХ.

Но докато стигне до търговската мрежа в областта, цената на литър олио става една от най-високите в страната. Данните показват, че в големите търговските вереги в област Плевен олиото се продава по 2.64 лв./л, а в другите търговски обекти – по 2.73 лв./л. Това автоматично изпраща града и областта на първите места по цена на този продукт в търговската мрежа. За сравнение най-ниска е цената на олиото в големите вериги в Пловдив и Пазарджик – съответно 2.29 лв./л и 2.30 лв./л, а в други търговски обекти най-евтино се предлага в Смолян и Кърджали – 2.40 лв./л. и 2.43 лв./л.

Средно за страната за периода 17-24 юни цената на едро на литър олио е 2.14 лв./л, което е поскъпване с 1.4%. В големите търговски вериги средната цена е 2.47 лв./л, а в други търговски обекти – 2.57 лв./л, сочи справката на МЗХ.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...