Начало / Образование / В Плевен успешно приключва тежък проект за ремонт на образователната инфраструктура

В Плевен успешно приключва тежък проект за ремонт на образователната инфраструктура

Две училища, шест детски градини и една ясла в Плевен са основно ремонтирани и модернизирани, а дворните им пространства са благоустроени по проект на Община Плевен за подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието, финансиран по ОП „Райони в растеж”.

Проектът е на обща стойност над 9 млн. 300 хил. лв, от които близо 1 млн. 400 хил. лв. са национално финансиране, а останалите средства са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие.

„Успешно приключваме един тежък проект за мащабни ремонти в общо осем обекта на образователната инфраструктура, за да влязат децата на Плевен в нова, реновирана учебна среда, в която да се чувстват уютно”, каза Стефан Милев, заместник-кмет „Проекти и хуманитарни дейности” в Община Плевен в началото на пресконференцията, на която беше отчетено постигнатото по проекта. Той изрази надежда, че Община Плевен ще получи нужното финансиране и през следващия програмен период, за да бъдат реновирани и други детски градини и училища в града. „Нуждата от реновиране на учебните заведения на територията на град Плевен е осезаема и имаме нужда от тези европейски средства, за да можем да продължим с реновирането на детските заведения в града, а ако можем и на училища”, подчерта Стефан Милев.

Той отбеляза, че такива големи инвестиции в областта на образователната инфраструктура в нашия град не са правени от години и е много важно, че с европейски средства Общината успява да обнови тази инфраструктура, която е много важна за оставането на младите хора в града. Милев подчерта, че в един от големите жилищни квартали на Плевен – жк „Дружба, вече  изцяло са обновени намиращите се там детски заведения и училища.

В рамките на проекта напълно ремонтирани, реконструирани, с въведени съвременни мерки за енергийна ефективност са: НУ „Христо Ботев“ и ОУ „Климент Охридски“, както и в ЦДГ 12 – „Ралица“, ЦДГ 2 – „Юнско въстание“, ЦДГ 8 – „Щурче“, ЦДГ 20 – „Калина“, СДГ 11 – „Теменуга“, ОДЗ 18 – „Дружба“, и на детската ясла „Гергана“. Напълно са обновени и прилежащите дворни пространства към тях.

Подробности за свършеното във всеки един от обектите представи инж. Владислав Иванов, ръководител на проекта.  В хода на изложението си той обърна внимание, че на изпълнителите на пет от обектите са санкционирани заради неспазване на сроковете по договорите. Наложените санкции са между 5 700 и 11 500 лева.

В заключение на пресконференцията беше обърнато внимание на необходимостта да се опази от вандалски посегателства направеното по проекта в дворовете на ремонтираните училища и детски градини.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...