Акценти
Начало / Общество / В Плевен произнесоха втора присъда за нарушаване на мерки срещу разпространяването на COVID-19

В Плевен произнесоха втора присъда за нарушаване на мерки срещу разпространяването на COVID-19

На 24.04.2020 година Районна прокуратура- град Плевен внесе за разглеждане в Районен съд- гр. Плевен обвинителен акт по бързо производство срещу В.С.Н. (на 27 години) от град Д.Д., за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

 На 31.03.2020 година, обвиняемият В.С.Н. се завърнал от чужбина,  като на ГКПП „Аерогара град София“ попълнил формуляр за събиране на данни на пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19, въз основа на който било издадено предписание от Регионалната здравна инспекция за 14- дневна карантина, с което той е бил задължен да не напуска посочения от него адрес в град Д.Д. На 13.04.2020 година при извършена проверка на посочения от него адрес, същият не бил открит. Малко по-късно бил установен на друг адрес в града, на негов близък, който решил да посети.

Престъпното деяние било извършено от В.С.Н. по време на извънредно положение в страната, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 година и въведените противоепидемични мерки със Заповед №РД – 01-130 от 17.03.2020година на Министъра на здравеопазването на Република България.

Делото бе насрочено и разгледано в Районен съд- Плевен на същия ден. С определение от 24.04.2020 година, съдът  одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура -гр. Плевен и защитника на  В.С.Н., по силата на което на виновното лице се налага наказание „Пробация“ за срок от шест месеца, при следните мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.

Към настоящия момент Районна прокуратура – град Плевен наблюдава 75 досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина. Това е второто осъдено лице по внесен обвинителен акт от Районна прокуратура- град Плевен за това престъпление.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...