Акценти
Начало / Общество / В Плевен през следващите дни пътните полицаи ще проверяват техническата изправност на автомобилите

В Плевен през следващите дни пътните полицаи ще проверяват техническата изправност на автомобилите

Кампанията „Безопасно шофиране през зимата“ ще продължи до края на месец ноември. Тя се осъществява в рамките на традиционната акция на пътна полиция „Зима“. През следващите дни пътните полицаи ще проверяват техническата изправност на автомобилите и цялостната им готовност и оборудване за движение при зимни условия /гуми, чистачки, светлини/.  От пътна полиция информират, че за техническа консултация относно изправността на превозните средства и проверка на фаровете им, водачите могат да ползват услугите на центровете на Съюза на българските автомобилисти, който е основен партньор в акция „Зима“, информират от пресцентъра на МВР-Плевен.

От пътна полиция съветват водачите:

Не пестете време и средства, за да приведете автомобила си в пълна изправност и с необходимото оборудване за движение при зимни условия! Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете.  Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми. Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си! Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност. Препоръчително е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг и лопата, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Бъдете нащрек в „тъмната зона“! При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил, намалете скоростта дотолкова, че да можете да спрете в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил попадате в т.нар. “тъмна зона”. В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила. Помнете, че е възможно именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука. Намалете скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.

Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на градския транспорт! Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на градския транспорт много често пресичат, без да се огледат. Помнете, че когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно.  Препоръчително е преди спирката да намалите плавно скоростта и максимално да увеличите страничната дистанция от заобикаляния от вас спрял автобус. Бъдете в очакване на внезапно пресичане от пешеходец.

Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца! Бъдете в готовност да предпазите пързалящи се по улицата деца! При застигане на пешеходци, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция при заобикалянето им. Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.  Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.

Предвиждайте попадането в хлъзгави участъци! В късна есен  сутрин  много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения. Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.  Препоръчително е да се движите предпазливо, в очакване на  попадане върху хлъзгав участък. Помнете, че при навлизане в заледен участък е опасно да задействате рязко спирачките и да отнемете изведнъж газта, защото може да загубите управление на автомобила. Препоръчително е при попадане върху лед да запазите самообладание и постепенно и плавно да намалите скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка.

ОД МВР – Плевен пожелава на всички участници в движението безопасно пътуване.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...