Начало / Култура / В Плевен представят тази вечер „Страшният съд” за първи път в България

В Плевен представят тази вечер „Страшният съд” за първи път в България

„Страшният съд” на режисьора Лилия Абаджиева е новото премиерно заглавие в афиша на ДКТ „Иван Радоев”. Спектакълът ще се играе за първи път тази вечер не само на плевенска, а и на българска сцена.

Със „Страшният съд” на  австрийския писател и драматург Йодьон фон Хорват Лилия Абаджиева ясно очертава своя почерк в плевенския театър да поставя за първи път класик с негова забравена пиеса. „Хорвард пише „Страшният съд” в последната година от живота си.В нея той се занимава с теми, които са ясно казани. Темите за съвестта, за вината са основни в сюжета на пиесата”, разказа Лилия Абаджиева.

В тази пиеса Хорвард се занимава с угризенията на съвестта, до които човек стига , след като извърши действия, които са несъвместими с етичните му норми. Моралният императив като личен избор е тема, която изключително ме привлича, каза Абаджиева. Изгубим ли съвестта си, губим душата си и губим връзката с Бога, допълни още режисьорката.

В спектакъла тя е ангажирала актьорите Васил Витанов, Екатерина Стоянова, Георги Енчев, Роберт Янакиев, Петьо Кръстев, Генадий Николов, Мариян Стефанов, Александър Кънев, Бориса Сарафова, Сергей Константинов и Мариета Калъпова. Сценографията и костюмите са на Васил Абаджиев.

Премиерата е тази вечер, от 19 часа на голямата сцена на ДКТ „Иван Радоев”.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...