Акценти
Начало / Общество / В Плевен откриха паметна плоча на загиналите в Кербала

В Плевен откриха паметна плоча на загиналите в Кербала

O

Тържествено откриха паметна плоча на военнослужещите от състава на Пета Шипченска механизирана бригада, загинали при участието си в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак, информират от пресцентъра на военното подразделение. Символът е в памет на загиналите офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Свилен Киров, офицерски кандидат Гърди Гърдев и офицерски кандидат Димитър Димитров и се намира до контролно-пропускателния пункт на Военното формирование 22160 – Плевен.

O

Командирът на военното формирование в Плевен полковник Николай Бешев прие строя на почетния караул. Панихида в памет на загиналите военнослужещи беше отслужена от представители на Българската православна църква.

Слова по случай откриването на паметната плоча произнесоха полковник Николай Бешев и полковник о.з. Пламен Партовски.

В словото си полк. Бешев подчерта, че датата 27–ми декември никога няма да бъде забравена от българските военнослужещите, защото е белязана с много скръб. На този ден през 2003 г. при атентат с кола–бомба в Ирак са убити петима български военнослужещи, като двама от тях са военнослужещи от 5 механизирана бригада – офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.

На 23 април 2004 г. при престрелка в Кербала е ранен в главата офицерски кандидат Димитър Иванов Димитров, военнослужещ от 5 механизирана бригада, който по-късно умира от раните си.

На 4 март 2005 г. тежко е ранен офицерски кандидат Гърди Христов Гърдев, военнослужещ от 5 механизирана бригада, който по-късно, въпреки оказаната му спешна медицинска помощ, умира.

За първи път след Втората световна война Българската армия дава толкова много жертви в реална бойна обстановка.

Загиналите в мироопазващите мисии български воини изпълниха достойно дълга си в служба на отечеството и на своя народ. Нацията няма да забрави саможертвата и подвига им, се казва още в прессъобщението.

В знак на признателност са поднесени венци и цветя. На ритуала присъстваха кметът на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, бригаден генерал о.з. Валентин Буров,  полк. о.з. Красимир Атанасов,  председател на Асоциацията на „Сухопътните войски” – клон Плевен, командири на военни формирования от гарнизон Плевен, представители на държавната и местната власт, както и много граждани.      

O

 

Снимки: пресцентър на Военно формирование 22160 – Плевен

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...