Акценти
Начало / Здравеопазване / В Плевен няма да има болница само за пациенти с КОВИД-19, засега

В Плевен няма да има болница само за пациенти с КОВИД-19, засега

Към настоящия момент в област Плевен не се налага реорганизация на лечебната мрежа  с определяне на болници, които да ангажират пълния си леглови капацитет с всички човешки и материални ресурси за лечение на пациенти, заразени с короновирусна инфекция,  и  за определяне на така наречените „чисти болници“ за лечението на пациенти, които не са заразени. Това е решено единодушно на провелото се днес заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Решението е резултат от дискусия на писмото на министъра на здравеопазването от вчера, 18 ноември, в което се препоръчва такава реорганизация на лечебната мрежа.

Според членовете на Областния оперативен щаб  капацитетът на здравната система в област Плевен е достатъчен за осигуряването на необходимите медицински грижи за лицата, нуждаещи се от хоспитализация. От осигурените 491 легла за лечение на пациенти, заразени с ковид, заетите са 201. Посочва се също, че темповете на нарастване на броя на заразените и хоспитализираните намаляват.

Здравната система в област Плевен е добре структурирана. Спецификата на предоставянето на здравната грижа в областта с голяма университетска болница с регионално значение и с малки частни и общински болници, не позволява определянето на конкретни лечебни заведения, които ще изпълняват медицински дейности само за заразени или незаразени с коронавирусна инфекция пациенти, посочват от Областния щаб.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...