Начало / Политика / В Плевен не се разбраха за състава на РИК

В Плевен не се разбраха за състава на РИК

Представителите на парламентарно представените партии и коалиции, които участваха в консултациите за съставяне на Районна избирателна комисия в 15-ти изборен район – Плевен, не постигнаха съгласие кой да заеме длъжността секретар на РИК-Плевен. По тази причина състава на Районната избирателна комисия ще бъде определен от ЦИК.

Консултациите при областния управител за избор на РИК-Плевен се проведоха на 7 август в присъствието на Ирена Христова – главен секретар на Областна администрация – Плевен и ръководител на Техническия екип за осъществяване на организационно-техническа подготовка за произвеждане на изборите и членовете на техническия екип.

В консултациите участваха: Стоил Стоилов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Иван Христанов – Представител на Коалиция „Продължаваме промяната” (ПП); Валери Лачовски – Представител на Коалиция „ГЕРБ-СДС”; Илиян Селимски – Представител на ПП „Движение за права и свободи” (ДПС); Иван Янчев – Представител на Политическа партия „Има такъв народ” (ИТН); Свилен Атанасов – Представител на Коалиция „БСП за България”; Свилен Трифонов – Представител на Коалиция „Демократична България – Обединение”; Захари Дончев – Представител на ПП „Възраждане”.

Участниците в консултациите постигнаха съгласие Председател на РИК-15-Плевен да бъде определен от квотата на КП „Продължаваме промяната”, а именно Николай Яков.

Три бяха предложените кандидатури за заместник-председатели, при две места в РИК-Плевен. След проведената дискусия от страна на ПП ИТН бе оттеглено предложението за заместник-председател, като техният представител бе определен за член. Така за заместник-председатели бяха определени съответно Ярослав Димитров (КП ГЕРБ-СДС) и Петър Жеков (КП ДБ-Обединение).

За секретар на РИК-Плевен бяха подадени две предложения – от ПП ДПС – Айгюл Хасанова и от КП БСП за България – Здравко Енев. След проведените дебати не бе постигнато съгласие относно заемането на длъжността секретар на РИК-Плевен. Съобразно разпоредбите на Изборния кодекс, при това положение ЦИК има правомощие да определи състава на РИК-Плевен.

Със свое писмо Областният управител на област Плевен Иван Петков е препратил на ЦИК протокола от проведените консултации, както и депозираните от партиите и коалициите документи.

Очаква се решението на ЦИК за състава на избирателната комисия за 15 МИР – Плевен.

 

 

 

 

 

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...