Акценти
Начало / Любопитно / В Плевен началото на слънчевото затъмнение ще е в 10.44 часа

В Плевен началото на слънчевото затъмнение ще е в 10.44 часа

слънчево затъмнение

Днес ще наблюдаваме първото за 2015 г. слънчево затъмнение. От територията на България и по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение, където затъмнението ще продължи най-дълго, ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви. Максимална продължителност на пълната фаза, наблюдавана от там, ще е 2 минути и 46.9 секунди, а частичното затъмнение ще продължи близо 4 часа и 10 минути. За София частичното затъмнение ще започне в 10:42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути. По време на максималната фаза на затъмнението около 11:50 часа близо 53% от слънчевият диск ще бъде покрит от Луната.

В Плевен началото на слънчевото затъмнение ще е в 10.44 часа и ще продължи до 13.00 часа. Максималната фаза ще е в 11.52 часа.

При наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори не бива де се забравя, че е необходимо ползването на специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението. Обективите или окулярите на използваните бинокли, зрителни тръби или телескопи трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри, напомнят още от Института по астрономия.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...