Начало / Здравеопазване / В Плевен направиха първа за страната операция за поставяне на нов вид колянна става

В Плевен направиха първа за страната операция за поставяне на нов вид колянна става

Екип от Клиниката по ортопедия към УМБАЛ – Плевен, воден от унгарския хирург д-р Гюнтер Тибор, днес беше извършена първа в България операция за поставяне на нов вид изкуствена колянна става от най-ново поколение. Иновацията позволява поставянето на ставата през много по-малък разрез, което значително намалява травмата от операцията, по-малко кървене, като се запазва задната кръстна връзка на коляното. Всичко това дава възможност за бързо възстановяване. Това съобщи доц. д-р Вихър Ковачев, началник на Ортопедичната клиника в Плевен.

Оперираният е 70-годишен мъж от Благоевград. Допълнително усложнение е било това, че пациентът е с тегло над 100 кг и коленните стави са били силно деформирани. Операцията е продължила около два часа. Екипът, извършил операцията за първи път в България,  е  д-р Гюнтер Тибор /Унгария/, д-р М. Ковачев и д-р Хр. Гигов от Университетската кортопедична клиника в Плевен.

Операционната интервенция бе едновременно и курс и се излъчваше на живо в зала „Амброаз Паре“ на Телекомуникационния ендоскопски център на Медицински университет – Плевен с обучителна цел за аудиторията от ортопеди от цялата страна и специализанти. С помощта на телемост  специалистите наблюдаваха операцията , слушаха опериращите и можеха да задават въпроси.

Новият вид изкуствена колянна става, която е използвана, е значително по-евтина от ползваните досега. Общата цена е около 4200 лв., от тях НЗОК заплаща 2700 лв., обясни проф. Владимир Ставрев, завеждащ Клиниката по ортопедия в Пловдив.

Снимка: архив

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...