Начало / Култура / В Плевен беше премиерата на книга за княз Никита Ростовски

В Плевен беше премиерата на книга за княз Никита Ростовски

„Чий шпионин е княз Никита Лобанов-Ростовски” беше представена премиерно вчера в Художествена галерия „Дарение Светлин Русев” в Плевен. Автор на тази поредна книга за княз Никита е Никола Филипов, който бил провокиран да я напише от това, че не веднъж при посещенията му в дома на княза в Лондон, той го посрещал с думите: „Все още не са ме арестували, но… очаквам.”. Това провокирало и заглавието на книгата, разказа Никола Филипов. Тя е поредната, написана за княз Никита Лобанов-Ростовски, но първата на български език и единствената, която засяга въпроса откъм тази тайнствена страна. За създаването й много помогнало, че князът предоставил на автора част от разсекретените досиета, свързани със семейството му.

Княз Никита Лобанов – Ростовски е роден в България. Той е наследник на княз Рюрик, считан за основател на Русия, и на Алексей Лобанов-Ростовски, подписал Константинополския мирен договор през 1879 г., който възкресил България като държава. Дядо му Иван заедно с баща му Дмитрий бягат от Русия след революцията и се установяват в България. Затова Княз Никита казва, че България е родината му, а Русия е отечеството му. Още с идването им в България през 1922 г. членовете на семейството са поставени под наблюдение от българските власти и били считани за шпиони – френски, английски, американски, съветски. Самият княз Никита е бил регистриран като френски шпионин когато е само на 13 години, става ясно от разсекретените досиета. А едва 11-годишен прекарва месеци в български затвор, защото семейството му е заловено при нелегално преминаване на границата с Гърция в опит да достигне до Франция, където е дядото на майката на княза.

Той все пак успява да замине във Франция, но едва през 1953 г. Преди това, през 1951 г., става шампион на България по плуване при юношите. Завършва геология в Оксфорд, магистратура по икономическа геология в Колумбийския университет. Работи като геолог, бил е банкер от висок ранг, а сега е известен и като колекционер на изобразително изкуство, меценат и дарител. Но сянката на обвиненията, че е шпионин продължава да го преследва. „Всеки път, когато кацам на някое летище, си мисля, че ей сега ще ме арестуват като шпионин”, казва княз Никита Лобанов – Ростовски.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...