Акценти
Начало / Здравеопазване / В плевенска болница организираха физически занимания за пациенти с кардиологични проблеми

В плевенска болница организираха физически занимания за пациенти с кардиологични проблеми

Пациенти от Клиниката по кардиология на болница „Сърце и Мозък” – Плевен, се включиха в групови занимания с лека физическа интензивност, съобразена със сърдечносъдовата патология на всеки един от тях. Инициативата е част от кампанията „Обичам те, сърце“ на Българския Кардиологичен Институт (БКИ), която стартира в Световния ден на сърцето – 29 септември.

„Кампанията е изцяло ориентирана в помощ на пациентите и включва поредица инициативи, всяка от които е малка крачка към нещо голямо – промяна към по-пълноценен начин на живот за пациентите със сърдечносъдови заболявания“, сподели д-р Анюта Иванова – специалист кардиолог. Под нейно наблюдение и под ръководството на рехабилитаторите Иво Цеков, Георги Георгиев и Емил Станчев, пациентите получиха практически съвети за допустимата степен на физическо натоварване в ежедневието и ползите от редовната физическа активност.

„Редовните и правилни физически занимания влияят благотворно на сърдечносъдовите функции. Те облекчават работата на сърцето, а когато са съчетани със здравословна диета предотвратяват и натрупването на плаки в организма и защитават от сърдечносъдови заболявания. В духа на популярната сентенция „Здрав дух в здраво тяло“ напомняме, че физическата активност помага да се чувстваме по-добре, затова е хубаво да започваме деня с леки физически упражнения „, съветва д-р Иванова.

Участниците в груповата тренировка получиха съвети и за хранителния им режим, съобразен със здравословното им състояние. „Хранителните навици са трудни за промяна, но дори и малките подобрения в начина на хранене могат да са от голяма полза. Здравословната диета за сърцето включва разнообразие от полезни храни. Препоръките за консумация на сол при хипертоници са до 2 г дневно“, сподели д-р Иванова.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...