Акценти
Начало / Любопитно / В петък връщат мечоците в зоопарка в Плевен

В петък връщат мечоците в зоопарка в Плевен

В петък две от мечките – женската Виктория и един от двамата мъжки, ще бъдат върнати в зоопарка в Плевен. Това научихме от Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки в Белица. Мечките ще бъдат превозени до Плевен със специализиран транспорт на фондация „Четири лапи”. В така наречената линейка мечките ще бъдат придружавани от четирима човека – един ветеринарен лекар от фондацията, двама специалисти по транспорт на диви животни и хърватка доброволка, която е в България по линията на обмен на студенти. Мечките ще бъдат превозени в специални клетки,  изработени според стандартите за превоз на диви животни, а линейката е оборудвана с климатична инсталация, кислородна бутилка и всичко необходимо, за да бъде гарантирано безпроблемното превозване на мечоците.

Три мечки от плевенския зоопарк прекараха около два месеца в Добрич, докато върви ремонтът на клетката им в парк „Кайлъка”. Единият от мъжките ще остане в Добрич, където е най-добрият зоопарк в страната за отглеждане на мечки в полусвободна среда.

клетка мечки

С пристигането на двете мечки, зоопъркът в „Кайлъка“ ще заработи. Готови сме от седмица, само очакваме мечките, за да отворим за посетители, каза Красимир Коцев, управител на общинското предприятие „Акварел“, което стопанисва зоопарка в града. След ремонта условията в мечкарника са значително подобрени. Стабилизирани са подпорните стени, разширен е басейнът в клетката, в който обитателите й се разхлаждат в жегите, направено е затревяване, поставени са катерушки, засадени са и дървета за повече прохлада.

От Димитър Иванов научихме, че ще проведат обучение на гледачите, за да се гарантира добрата грижа за двете мечки. Предвидена е и среща с представител на Община Плевен, за да се търсят варианти чрез проекти по европейски програми да се подобряват още условията в мечкарника.

клетка мечки басейн

клетката преди ремонта
Така изглеждаше клетката на мечките в началото на ремонта

Снимки: ОП „Акварел“

 

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...