Акценти
Начало / Общество / В Пелишат събират подписка, за да не станат второто село Мечка

В Пелишат събират подписка, за да не станат второто село Мечка

Сравнително спокойното до преди няколко месеца плевенско село Пелишат вече е обхванато от страх. Жителите на селото са силно притеснени, че то може да заприлича на едно друго плевенско село – Мечка, станало пословично с кражбите и тормоза над живеещите там. Страхът и притеснението им са породени от зачестилите посегателства върху имуществото им. Напрежението ескалира, когато на 8 декември 2017 г. в Пелишат е извършено убийство. Само 10 дни преди това е регистриран нагъл грабеж, като жертвата, завързана и затворена в собствения си дом, е спасена по чудо.

Според жителите, причина за влошената обстановка са ромите, които са изгонени навремето от Подем и са се преселили в Мечка, Бохот, Пелишат и др. населени места. Преди това проблеми нямало. В селото има местно малцинство, като представителите му никога не са били агресивни. Живеели са с българите мирно и кротко. „Преди години, когато ги изгониха от техните села, ние ги приехме радушно, съгласихме се да живеем с тях. Бяхме толерантни. А сега какво получаваме? Те започнаха да ни тормозят, грабят, убиват”, казват жителите на Пелишат.

Те са категорични, че няма да оставят нещата така. Първата стъпка, която предприемат преди дни, е подписка. Искането, под което са се подписали 289 души, е да се организира среща – разговор на жителите на с. Пелишат с представители на ОД на МВР – Плевен, РУП – Плевен, Районна прокуратура и община Плевен. В подписката се казва: „През последните няколко месеца в с. Пелишат зачестиха домовите кражби, кражбите на захранващи проводници към абонатите, масова сеч на дърва за огрев от общинска и лична собственост. Системно из селото се движат леки автомобили с висока скорост, създаващи предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

На 18.11.2017 г. и на 08.12.2017 г. в селото станаха две криминални престъпления, едното от които е убийство.

При тази утежнена криминална обстановка сме принудени да живеем в с. Пелишат. Всички ние считаме, че намесата на правоохранителните органи в лицето на служителите на МВР е недостатъчна и не създава необходимите сигурност и спокойствие за нормален живот на хората.”.

Жителите на с. Пелишат се надяват желаната от тях среща да се осъществи и да се вземат необходимите мерки за запазване на спокойствието в селото.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...