Акценти
Начало / Образование / В ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров” честваха 134 години от рождението на патрона си

В ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров” честваха 134 години от рождението на патрона си

В Професионалната гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров” в Плевен днес отбелязаха тържествено 134 години от рождението на патрона си  и 53 години от създаване на училището. Тържеството започна с поднасяне на цветя пред паметника на проф. Златаров в двора на училището. Евелина Икономова припомни делото на бележития учен, общественик и творец професор Асен Златаров, извършил огромна научна, литературна и обществена дейност с българска и международна стойност.

Тържеството продължи в ремонтираната и обновена Актова зала на гимназията.  Сред официалните гости на празника бе началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, представители на фирми партньори, общественици.

След поздравленията по повод празника, бяха наградени ученици за постижения в различни области през изминалата учебна година.

Празникът завърши с театралната постановка  „Графити” , вдъхновено представена от ученици от гимназията.

ПГ „Проф. Асен Златаров” отваря врати  през 1966 година само с  две специалности: “Технология на нефта” и “Контролно-измервателни прибори и автоматика в химическата промишленост”. Училището  не е имало сграда и занятията са се провеждали в Учителския институт. През 1974 г. е завършена сегашната сграда, в която днес се помещава училището.

Институцията  започва дейността си като СПТУ по индустриална химия, а  през 2003 г. е преименувано на ПГЕХТ. Патронът на гимназията е избран още през 1968 г.

В момента в професионалното училище се обучават 450 ученици от 8 до 12 клас в шест специалности – Електронна търговия, Приложно програмиране, Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти, Технология на хомеопатични и фитопродукти, Компютърна техника и технологии и Компютърни мрежи.

Гимназията предлага съвременна материална база за провеждане на учебния процес. Обновяването на училището продължава, като се използват възможностите за финансиране по европейски програми. През лятото е направена нова конферентна зала и няколко нови кабинета, ремонтирана е и учителската стая.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...