Акценти
Начало / Култура / В  Отворено писмо изля недоволството си Дружеството на писателите в Плевен

В  Отворено писмо изля недоволството си Дружеството на писателите в Плевен

Управителният съвет на Дружеството на писателите в Плевен излезе с отворено писмо, в което „огласи пред обществеността редица нелицеприятни истини”, с обяснението, че са принудени да направят това, тъй като, според тях, през тази година към писателите на Плевен и региона, се „нагнетява негативно отношение и на практика се посяга върху изграденото дотук”.

Откритото писмо е адресирано до председателя на ОбС, кмета на Плевен, началника на отдел „Култура” в Община Плевен и до председателя на ПК по култура и вероизповедания и е разпратено до медиите.

В него от Дружеството на писателите в Плевен припомнят, че през последните 15 години то е успяло „да се превърне в едно от най-добре работещите писателски сдружения в България”, като е възстановило  издаването на алманах “Мизия”, който те наричат „лице на нашия град”, станали са първопроходници с организирането на Международната писателска среща “Побратимени светове”, а всеки четвъртък се организират литературни събития в ХГ “Дарение на Светлин Русев”, които се посещават от многобройна публика.

Конкретният повод за отвореното писмо е неодобреният проект за финансиране от Община Плевен на поредното издание на алманах „Мизия”. „Принципно сгрешен подход е да се изисква традиционен, периодично провеждащ се форум и периодично издание, каквото е алманах “Мизия”, да бъдат финансирани по проект, се посочва в Отвореното писмо. – Алманах – И, както се казва: резултатите не закъсняха. През тази година – проектът за алманах “Мизия” не беше одобрен. И така, алманах “Мизия” тази година няма да излезе, защото изобщо не е приоритет на отдел “Култура” в Общината.Сбогом, “Мизия”!“, пишат в Отвореното писмо плевенските писатели.

В него те изрязават неодобрението си и от факта, че за първи път тази година за Празника на българската култура и славянската писменост не са наградени представители от всички културни институти в страната, каквато е била досегашната практика. „Новото кметско ръководство, или по идея на новия отдел “Култура”, сметна, че не е необходимо да се награждават хората по този начин – факт е, че от всеки културен институт е изискана номинация, а са наградени само петима. Другите не съществуват, все едно, че през изтеклата година не са работили (говорим за целите културни институти!), щом не са зачетени техните представители. В това число е и Дружеството на писателите. През 2017 г. няма наградени дейци, които пряко се занимават със СЛОВОТО. А нали празникът е тъкмо за Словото! Този принципно сгрешен подход, който облагодетелства определени хора, лишава от УВАЖЕНИЕ, не от пари, всички останали”, пише в писмото.

От Дружеството на писателите изразяват възмущението си и от това, че Международната среща на писателите, която „се провеждаше под авторитетната шапка на Община Плевен години наред, тази година беше ощетена”. Писателите посочват, че от една страна е ощетена финансово, тъй като, според тях,  от Община Плевен не са изплатили обещаните средства, а от друга е лишена от вниманието на представители на Общината и това при положение, че срещата се провежда под патронажа на кмета на Плевен.

„Ето, това се случва с хората на словото в този град. Ние казахме нашата дума! Вие преценете дали си струва да се затрива литературната традиция на Плевен по този начин. А що се отнася до писателите: те ще продължат да пишат стиховете и разказите си, ще продължат да превеждат и ще бъдат превеждани във всички тези страни по света, с които имаме връзки, ще продължат да издават книгите си. Времето ще реши дали ще бъде запомнен Администраторът, посегнал на словото, или Творецът!”, завършва Отвореното писмо на Дружеството на писателите в Плевен.

Оставаме отворени за коментар на всяка една от страните!

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...