Начало / Здравеопазване / В община Гулянци са в подготовка за четвъртата фаза на ваксинацията срещу COVID-19

В община Гулянци са в подготовка за четвъртата фаза на ваксинацията срещу COVID-19

Във връзка с прилагането на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, общопрактикуващите лекари в община Гулянци са започнали изготвянето на списъци с желаещите да бъдат ваксинирани в четвъртата фаза. Това са лица на възраст на и над 65 години и  пациенти с хронични заболявания.

В срок до 7 февруари 2021 г. хората от посочените групи трябва да се обърнат към личния си лекар, за да заявят желанието си да се имунизират. За включване в списъка се посочват имена, телефон и друга необходима информация, поискана от джипито.  Списъците трябва да са готови до 15.02.2021 г., тъй като спрямо тях ще бъдат предвидени и заявени необходимите дози за четвъртата фаза на ваксиниране.

Според Националния план в първата фаза на ваксиниране срещу  COVID-19 попадат  лекари, професионалисти по здравни грижи, зъболекари, фармацевти и друг медицински персонал. Очакванията са в тази категория да влязат около 240 хил. души. Ваксинирането тече в момента.

Във втората фаза на плана за ваксиниране влизат учителите, работещите в социалните институции и работниците във ферми за отглеждане на норки.

В трета фаза попадат служителите, участващи в поддържането на критичната инфраструктура в България, като например служителите на МВР, работниците в системите на ВИК и др..

Възрастните хора на и над 65 годишна възраст попадат в четвъртата фаза за ваксинация, както и хората страдащи от хронични заболявания. Очакваният брой подлежащи на ваксинация в тази фаза са най-много дотук – 1,8 милиона в страната.

Фаза 5 от Националния план включва ваксинирането на уязвими групи от населението поради висок епидемиологичен риск, свързан с условията и начина им на живот.

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...