Акценти
Начало / Общество / В общината няма подходящи държавни имоти за настаняване на бежанци, за общински – ще се искат ясни гаранции от държавата /обновена/

В общината няма подходящи държавни имоти за настаняване на бежанци, за общински – ще се искат ясни гаранции от държавата /обновена/

Общински съвет

На територията на община Плевен няма държавни имоти, които са годни незабавно да приемат бежанци и Общинският съвет счита, че на този етап това е невъзможно. При евентуално бъдещо искане от държавните институтции за настаняване на бежанци в имоти общинска собственост на територията на община Плевен, Общинският съвет ще се произнесе само при получаване на ясни критерии как е избрана Община Плевен за настаняване на бежанци и недвусмислени гаранции, че държавата ще поеме финансирането на настанените бежанци, както и ще гарантира обезпечаването на здравните и социалните грижи за тях, и пълно гарантиране  на сигурността на местната общност.

До това решение стигнаха съветниците след близо три часа дискусии и дебати, предизвикани от информацията за намерението на държавата за евентуално настаняване на бежанци на територията на област Плевен.

Въпросът за евентуалното настаняване на бежанци на територията на нашата община беше внесен за обсъждане на днешното заседание на Общинския съвет по предложение на кмета проф. Димитър Стойков. Той припомни, че на среща  с министър-председателя Пламен Орешарски и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, която се проведе  миналата седмица с осем кмета, е предложено Плевен да приеме бежанци в бившата сграда на Гражданска защита в Кайлъка.   Още тогава  проф. Стойков е възразил, че местоположението на сградата – в парк Кайлъка, е неподходящо за целта. Чрез мултимедия днес той представи пред общинските съветници четири други сгради,  които,след оглед, са определени като по-подходящи. Само една от тях обаче е общинска собственост – училището в село Коиловци. Другите три сгради садържавни – сградата на интерната в село Славовица, бившите казарми в Телиш и Техниумът по нефтодобив в Долни Дъбник. Тъй като сградите се нуждаят от сериозни ремонти, не виждам възможност в близката половин година в тях да бъдат настанени хора, обясни кметът. Като от представянето стана ясно, че само за неотложните ремонтни работи ще са необходими между 200 и 350 000 лв. за сграда.

В последвалите дебати кметът вметна, че ако съветниците одобрят общинската сграда в село Коиловци, той ще предложи на вицепремиера тя да бъде заменена с тази в Кайлъка. Това по-рано той каза пред журналисти и за общежитието в село Беглеж, което беше вариант за настаняване на бежанци, но днес не беше включено сред предложенията. Кметът обясни, че е отпаднало заради близостта с местното училище и невъзможност учениците да бъдат преместени в детската градина.

Общински съвет

След близо едночасова дискусия, общинският съветник от БНД – обединена десница Найден Зеленогорски предложи да бъде поканен областният управител, който като представител на държавата да дада отговор на възникналите въпрос. Работата на сесията беше прекъсната и беше възобновена след идването на зам.-областния управител Мирослав Михайлов и главния секретар на Областна администрация Емил Димитров. Те информираха, че на запитване от Министерски съвет са отговорили, че на територията на област Плевен няма сграда, в която незабавно да бъдат настанени бежанци. Предложената сграда на МВР в Кайлъка е с отпаднала необходимост, но тя е в лошо състояние и само в краен случай може да поеме 200 човека.

Емил Димитров уточни, че такива запитвания са били изпратени до почти всички областни управи в страната.

Така в крайна сметка се стигна до предложението да се гласува, че на територията на община Плевен няма подходящ сграден фонд  за незабавно настаняване на бежанци и да се искат ясни и категорични гаранции за сигурността и здравето на местната общност, ако се стигне до настаняване на чужди граждани на територията на нашата община. Като държавата гарантира и финансово обезпечаване.

Предложението беше прието с 25 гласа „за”, нито един против и двама гласуваха „въздържал се“.

Ако не получим ясни и недвусмислени гаранции за отговорностите на държавата в здравната и социалната сфера и финансирането, няма да дадем съгласие за предоставяне на имоти общинска собственост за нуждите на бежанците, коментира веднага след решението общинският съветник Георг Спартански.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...